Krohvi lendab – Valjala kooli võimla vajab hädasti remonti

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KAUA VÕIB?! Andre Kuntseli ja Aive Mõistliku sõnul vajavad võimlas ühtviisi vuntsimist nii lagi, seinad kui ka põrand. Päris kaela kogu kupatus veel ei kuku, aga palju oodata ka enam ei kannata.
KAUA VÕIB?! Andre Kuntseli ja Aive Mõistliku sõnul vajavad võimlas ühtviisi vuntsimist nii lagi, seinad kui ka põrand. Päris kaela kogu kupatus veel ei kuku, aga palju oodata ka enam ei kannata. Foto: Maanus Masing

Ehkki Valjala põhikooli võimla remont oli sees ka valdade ühinemislepingus, ei ole senimaani reaalselt midagi toimunud.

Just sel põhjusel otsustas Valjala osavallakogu esitada Saaremaa valla eelarvesse ja arengukavasse ettepaneku võimla korda teha. Osavallakogu esimehe, kunagise Valjala vallavanema Kaido Kaasiku sõnul kukub võimla varsti lastele kaela, kui peagi midagi toimuma ei hakka. “Ainult keerutavad ja vassivad selle ümber,” tähendas ta.

Muu hulgas teeb osavallakogu vallale ka järelepärimise omavalitsuste ühinemisraha jaotuse kohta. Kaasiku sõnul olid taotluses, mis kunagi ministeeriumile esitati, kirjas kõikide valdade esitatud objektid. Kogusummaks oli neil 16 miljonit eurot. “Iga omavalitsuse lõikes oli välja toodud, mis on prioriteetsed või objektid, mis pärinesid valdade arengukavadest,” kõneles Kaasik.

Riigipoolne ühinemistoetus oli üle 4 miljoni euro, millest 3,6 miljonit oli temale teadaolevalt mõeldud investeeringuteks. Seega pidanuks valla osa olema järgneva nelja aasta jooksul 12 miljonit eurot.

Kuhu raha sai?

“Kui mõelda, et järgmise nelja aasta eelarve on üle 200 miljoni euro, siis leida sealt 12 miljonit eurot omavahenditena investeeringuteks, on köömes,” leidis Kaido Kaasik. Valjala valla oma eelarves oli võimla remont sees ja seega pidanuks ühinemislepingu kohaselt praeguseks järg selle kätte jõudnud olema. Aga ei midagi. “Uues suures vallas peaks kergem olema, aga nüüd ei saada üldse hakkama. See tekitab küsimusi – kuhu raha sai? See oli ju olemas,” laiutas ta käsi.

Foto: Maanus Masing
Foto: Maanus Masing

Kaasiku sõnul on ta uurinud ka volikogu liikmetelt, kas ühinemislepingut on muudetud, aga seda pole tehtud. “Varsti on juba kaks aastat möödas ja käib kolmanda aasta eelarve tegemine, kuidagi tundub, et keegi ei taha vastutust võtta.”

Valjala kooli võimlat remonditi Kaasiku sõnul viimati 1999. aastal. Sellest on nüüdseks 20 aastat möödas. “Ta (võimla – toim) saab lihtsalt otsa!” Samamoodi vajab uuendamist ka staadion ja kogu kupatuse uuendamiseks kuluks ca 290 000 eurot. Keegi aga ei eeldavat Kaasiku sõnutsi, et kõike korraga tuleks teha.

Valjala põhikooli direktori Aive Mõistliku sõnul loodab koolipere, et võimla saab ühel hetkel ikkagi korda. Aknad vajaksid hädasti vahetamist ja lagi on mingil ajal suisa läbi sadanud.

Valgus tunneli lõpus paistab

Kooli kehalise kasvatuse õpetaja Andre Kuntsel ütles, et remonti vajaksid ühtviisi nii lagi, põrand kui ka seinad, samuti tuleks ehitada ventilatsioonisüsteem. Päris kaela võimla Kuntseli arvates veel ei kuku, aga kiita olukord pole. “Kui ikka pallid lendavad, siis lendab ka krohvi,” näitlikustas ta. Põrand on aga nii libe, et kui vaja paigalt võtta, siis käivad lastel jalad sealsamas kohapeal ringi nagu multifilmi tegelastel. Samamoodi tuleks tänapäevastada korvikonstruktsioonid.

Foto: Maanus Masing
Foto: Maanus Masing

Et kool kasutab võimlat ka aulana, vajab ühtlasi lahendamist akustikaküsimus. “Kaja on siin meeletu,” märkisid nii Kuntsel kui ka Mõistlik. Mõlema kinnitusel on valla ehitusspetsialist käinud aga olukorraga tutvumas ja analüüs peaks töös olema. “Tundub, et mingi valgus tunneli lõpus paistab,” tähendas Kuntsel. “Aga kui reaalne see on, eks saab näha.”

Saaremaa valla tugiteenuste osakonna juhataja Alo Heinsalu sõnul on valdade ühinemislepingus kokku 46 investeeringuobjekti. Millised objektid vastavalt valla rahalistele võimalustele rahastuse saavad, otsustab volikogu eelarvestrateegia vastuvõtmisega. “Strateegia arutelu aastateks 2020–2023 algab kevadel ja päädib selle kinnitamisega septembris,” ütles Heinsalu. “Pärast seda saab ka rääkida võimalusest remontida Valjala kooli võimla.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles