REIN NIIT 80: Tõeline maa sool ja kodukandi patrioot

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KULDNE PAAR: Erna ja Rein Niidul on kuldpulmad seljataga. Eile sai pereisa 80-aastaseks.
KULDNE PAAR: Erna ja Rein Niidul on kuldpulmad seljataga. Eile sai pereisa 80-aastaseks. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Taritu rahvamaja pere tähistas eile omakandimehe Rein Niidu juubelisünnipäeva.

“Ma olen nii tänulik, et sa oled mulle ja võib-olla veel mõnelegi teisele selgeks teinud, mida tegelikult tähendab, kui öeldakse, et kellelgi on juured. Sinul, Rein, on juured. Sa oled osanud neid hoida. Tänu sinule on teistel võimalik teada, mida tähendab see, kui sul on juured kusagil mullas,” alustas eile keskpäeval Kannigu talu peremehele, juubilar Rein Niidule tervituskõnet Taritu rahvamaja juhataja Aili Salong.

Kannigu talu õues seisis ühismajandi traktor, mida teismeline poiss putitama kippus ja vahel isaga koos põldu harima sõitis. Sellest tekkis Reinul huvi tehnika vastu. Nii otsustaski ta traktoristiks õppima minna. Pärast kutsekooli lõpetamist ja tööd kodumajandis pidas ta vajalikuks haridusteed jätkata. Järgnesid õpiaastad Tihemetsa tehnikumis.

Ta on nagu tugisammas, meie ansambli bass.
- Erna Niit

Sügiseti istus laia profiiliga mehhanisaator kombainirooli. Seda 20 aastat jutti. Ta on pidanud ka mehaanikuametit. Tublit maaelu edendajat on tunnustaud mitme aukirjaga.

Juubilari lahutamatuks kaaslaseks on olnud laul. 15-aastase noorukina hakkas ta segakooris laulma. Peale selle on ta laulnud Saaremaa meeskooris SÜM, meesansamblis ja ei saa temata läbi ka Taritu memme-taadi lauluklubi.

Vähe sellest, Rein on osalenud näitemängudes ja tantsinud rahvatantsurühmas.

Eile andsid Taritu memmed ja taadid aukohal istunud juubilarile väikese kontserdi. Õnnitlejate rivi oli pikk. Igaühel oli vahva külamehe kohta midagi tunnustavat öelda.

“1955. aastast alates olen ma laulupidudel laulnud, küll siinsamas Taritus, Kuressaares, ka mujal Saaremaal ja osalenud üldlaulupidudel Tallinnas. Sellel aastal jääb juubelilaulupeole küll minemata. Tervis pole kiita, aga laulupeotule teekonnal ikkagi laulame,” andis Rein teada.

Juubilari abikaasa Erna Niit, kes aastaid eakate ansambleid ja segakoori juhatanud, ütles oma kaasa kiituseks, et ilma temata ei kujuta ta ansamblilaulu ettegi. “Ta on nagu tugisammas, meie ansambli bass,” toonitas proua Erna.

Peatselt paneb Rein oma väiketraktorile hääled sisse ja läheb kartulipõllule. “Igal aastal kartulialune pind väheneb, aga ilma koduse kartulita ka ei saa,” ütles kogenud põllumees.

Reinul ja Ernal on kolm last – kaks poega ja tütar – ning kolm lapselast. Rein on ka erilise äia seisuses – tema väimees on pärit Aafrikast, Ghanast. “Ta on väga tubli. Õppis kiiresti ära eesti keele ja on endale juuksurina Kuressaares nime teinud,” rõhutas juubilar.

Õnnesoovidega ühinevad Saarte Hääl ja Kadi raadio. Ikka erku meelt ja nii nagu lauljaile kombeks soovida – okas kurku!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles