Mihkli talumuuseum tähistas 50. sünnipäeva

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Saarte Hääl

20. juunil tähistati Mihkli talumuuseumi õuel muuseumi juubelit, kus lisaks põhjalikele ajalooettekannetele esitleti Viki küla elaniku genealoog Harry Tuuliku äsja ilmunud raamatut “Viki küla ja Mihkli talu ajalugu”.

Piduliku päevaga alustati Kihelkonna kalmistul, kus süüdati küünlad Mihkli talu peremeeste Jakobi, Peetri, Karli ja Laesi haual. Õnnistuse andis kaasa endine saarte praost Elmar Reinsoo.



Seejärel jätkati seminariga Mihkli talumuuseumi õuel. Harry Tuulik ja Mihkli talumuuseumi juhataja Tiina Ojala andsid põhjaliku ülevaate nii muuseumi sünniloost, seal kunagi töötanud inimestest kui ka Mihkli talu ja kogu Viki küla ajaloost. 20. sajandi maa-arhitektuurist rääkis Heiki Pärdi Eesti Vabaõhumuuseumist.



Mihkli kunagiste taluperemeeste järeltulijad istutasid õuele väikese puu. Kehakinnituseks võeti suurepärase maitsega koduleiba, -saia ja -liha. Juubelikülalised võisid tutvuda muuseumi ajalugu kajastava näitusega. Pidu jätkus lustlike Lääne-Saaremaa rahvatantsijate ja ansambliga Paharet.



Harri Tuulik esitles oma äsjailmunud raamatut “Viki küla ja Mihkli talu ajalugu”, mille on toimetanud Saaremaa muuseumi teadur Olavi Pesti, kaardid koostanud Madis Nõmm, kaane kujundanud Ain Vares. Raamatu ilmumist toetasid Eesti Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp ja Wolfgang von Szeliga-Mierzeyewski Saksamaalt. Ainestikku Viki küla ajaloo koostamiseks on autor talletanud enam kui kümne aasta jooksul.



Mihkli talumuuseumi alguseks võib nimetada 1958. aastal toimunud toonaste Balti liiduvabariikide muuseumitöötajate seminari, mille käigus külastati ka Mihkli talu. Siis esitas tollane Saaremaa muuseumi direktor Timotheus Linna taotluse kultuuriministeeriumile ning muuseumi filiaal avati pidulikult 21. juunil 1959. Tõeks said peremees Jakob Rehe prohvetlikud sõnad: “Kõik talud kaovad, aga Mihkli jääb.” Nende sõnadega lõpetas oma ettekande ka Tiina Ojala.

Tagasi üles