Palju õnne sünnipäevaks! Linnapea kõne Kuressaare 449. sünnipäeva puhul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austatud linnakodanikud, head külalised!

Mul on linnapeana hea meel teid tänase kontserdi eel tervitada ja soovida teile kõigile linna sünnipäeva puhul palju õnne. Tänavune linna 449. aastapäev on nagu oluliste sündmuste eelõhtu ja soojendus, sest juba pisut enam kui 8 kuu pärast saavad alguse 450., juubeliaasta üritused. Samas ei kahanda see asjaolu tänavuse tähtpäeva väärtust.

Sünnipäevadel on kombeks meenutada vanu aegu ja heita pilk minevikku. Kuna linna ajalugu on väärikalt pikk, ei jõua me meenutada kõike ligi nelja- ja poolesaja aasta jooksul toimunut, küll aga võiks lühidalt silme ette manada, mis juhtus 449. aasta jooksul.



Viimane tegutsemisaasta oli töine ja kordaminekuterohke, oli aasta täis toredaid, meeldejäävaid ettevõtmisi ja üritusi ning juubeleid – Kuressaare lossipark 150, Kuressaare Eesti selts 125 ja sama seltsi majana Kuressaare linnateatri hoone 100, Kuressaare muusikakool 60, Kuressaare linnajooks 30, Kuressaare merepäevad 15, poiste keelpillifestival 10. Samuti jäid aastasse meie mainekad tippüritused: 4. Saaremaa ooperipäevad, 17. kammermuusikapäevad, 44. Saaremaa ralli, 54. Saaremaa velotuur ja 38. Saaremaa kolme päeva jooks. Kui siia nimistusse lisada veel paljud muud ettevõtmised, saame tõdeda, et kultuuriaastana oli möödunu vägagi tihe.



Haridusmaastikul möödus 449. aasta muutusterohkelt. Kuressaare põhikooli liitmine Kuressaare gümnaasiumiga ning sihtasutuste Saaremaa Ühisgümnaasium ja Kuressaare Gümnaasium tegevuse lõpetamine olid vastutusrikkad otsused, mis tekitasid vastakaid arvamusi. Nende elluviimine kujunes emotsionaalselt ja sisult raskeks. Kuidas see kõik end õigustas, saame teada aja jooksul.


Sellega, et majanduslikult ei olnud aasta taas kord kergete killast, oleme jõudnud juba harjuda – sellised on olnud pisut enam kui kolm aastat. Loodame nüüdki, et alanud 450. aastaring tuleb edukam.



Pisut annab ehk uueks ootuseks alust seegi, et tänavuseks aprilliks oli tulumaksu laekunud linna eelarvesse eelmise aasta sama ajaga võrreldes ligi 150 000 eurot rohkem. Tulumaksu laekumine ja selle kasv aga on piisav siis, kui inimestel on tööd ja tagatud sissetulek.


Üldiselt võime tõdeda, et möödunud aastaring oli värvikas ja tegus. Loodame, et juubeliaasta tuleb edukas, et suudame seda väärikalt tähistada ning et aastasse koguneb palju positiivset. Meie Kuressaare on elamisväärne ja ilus linn. Suur tänu kõigile, kes on selle nimel vaeva näinud ja sellele kaasa aidanud.


Eile külastasid mind Saaremaa ühisgümnaasiumi 2.b klassi lapsed ning tõid mulle ilusa värviküllase plakati, kus olid kirjas nii nende arvamused linnast kui ka visioonid tuleviku tegemistest.



Loen siinkohal muutmata kujul ette kõik nende arvamused:


väga meeldib, et linnas on head mänguväljakud; ilus park põneva lossiga; värske õhk; ilus koolimaja, kus on tore ning mõnus õppida ja saab head toitu, toredad õpetajad; head lasteaiad, kus tekib kodune tunne; tubli ja tore linnapea, kes teeb head tööd; sõbralikud poed ja head kohvikud; palju vajalikke asutusi; see, et mu issi ei pea öösel tööle minema; see, et on puhas, kõnniteid puhastatakse hoolega (eriti talvel); hea tervisepark, kus saab suvel joosta ja talvel suusatada.


Kui lapsed annavad erinevatele valdkondadele sellise siira hinnangu, on see märk sellest, et linnas on tõepoolest hea elada ja me liigume õiges suunas.



Austatud suured ja väikesed linnakodanikud, soovin teile kõigile linna 449. sünnipäeva puhul palju õnne! Ilusaid hetki teie peredele, tugevat tervist, palju kordaminekuid ning kaunist ja töist kevadet! Kõike head meile toimetamistel "heade tuulte pöörise" linnas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles