Salme näiteseltskond – Läänemere isandad, Puujalg ja Ükssilm

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISANDAD OMAVAHEL: Kalmer Prostang (noorvanem Alar), Mait Merivald (vanem Vooges), Meelis Juhandi (vanem Kasso), külalisnäitleja Andres Ots (sõjapealik Mehis), Rein Timm (külavanem Merivald) ja Viljer Lõbus (kojavanem Maano). Meenutus aastast 2011. Foto: Ene Kiil
ISANDAD OMAVAHEL: Kalmer Prostang (noorvanem Alar), Mait Merivald (vanem Vooges), Meelis Juhandi (vanem Kasso), külalisnäitleja Andres Ots (sõjapealik Mehis), Rein Timm (külavanem Merivald) ja Viljer Lõbus (kojavanem Maano). Meenutus aastast 2011. Foto: Ene Kiil Foto: Saarte Hääl

On sümboolne, et Saaremaa merenädala lõpetab Salme vallateater kolm aastat tagasi esietendunud näitemänguga "Läänemere isandad", mille aluseks on August Mälgu samanimeline romaan.

Publikul on võimalus poolesaja näitlejaga etendust nautida täna õhtul Salme rannapargis.

Külaelu, laiemas mõttes kogu maaelu edendamisel on Salme näiteseltskonnal suur roll. Juba see, et ühes lavastuses teeb kaasa enam kui 50 inimest, kes pakuvad kaasaelamisrõõmu sadadele või veelgi enam, tuhandetele teatrisõpradele, on märkimisväärne.

Vallateatri hing on rahvamaja juhataja Maire Sillavee, kelle käe all on publiku ette toodud kümneid lavastusi. "Läänemere isandates" on staažikas kultuuritöötaja lavastaja assistent. Lavastaja rollis on kogemustega näitejuht Väino Uibo, kellest sai Salme valla elanik juba aastaid tagasi.

"Läänemere isandate" tarvis ehitati Salme rannaparki vabaõhulava koos sinna juurde kuuluvate püsiatraktsioonidega nagu püstkoda, laud koos pinkidega, väike omaette püüne muusikutele jne.

Esinetakse ka Kodukandile

Juba nädala pärast oodatakse samasse paika teatrielamust saama külaelu edendajaid üle Eestimaa – liikumise Kodukant tänavu Saaremaal toimuvast maapäevast osavõtjaid. Kaugemalt tulnud külalistele mängitakse mullu lavale toodud Kaari Sillamaa mereröövlimuusikali "Puujala ja Ükssilma sõda". Muusikali lavastas Maire Sillavee.

Nii "Läänemere isandaid" kui ka "Puujala ja Ükssilma sõda" näeb laval viimast korda.

Eelmise sajandi lõpuaastaist kuni tänaseni on Salme vallateatris Maire Sillavee juhendamisel lavale toodud üle 30 näitemängu – aukartustäratav arv. Vahest aitab vallateatri edule kaasa seegi, et näiteseltskonnaga on ühinenud nii vallavanem Kalmer Poopuu kui ka volikogu esimees Meelis Juhandi. Mõlemaid on nende rollide eest tunnustatud nii Provintsiteatripäevadel kui ka külateatrite festivalidel.

Tegelikult on ikkagi seltsielu see, mis harrastusnäitlejaid koos hoiab. Kui küsida ükskõik kellelt, miks ta vallateatris kaasa lööb, saad ühesõnalise vastuse: "Seltskond!"

Salme näiteseltskonnaga on liitunud ka mujal elavaid harrastusnäitlejaid. "Läänemere isandates" kehastab vanem Hiid-Jakarit Toivo Prostang Taritu näiteringist, vanem Voogese rollis on Saaremaa rahvateatri raudvara Mait Merivald. Vabaõhulavastuse massistseenides teevad kaasa koolipoisid, kes on teatripisikust nakatunud Salme kooliteatris.

Kolmapäeva õhtul pärast aastast vaheaega proovis näitlejaid juhendanud Väino Uibo tõdes: "Vahva on vaadata, kuidas inimesed ennast kokku võtavad, ja kuigi mõned väikesed äpardused tulevad sisse, annavad nad endast parima, et publikule korralikult esineda. Maaelu juures ongi kõige tähtsam see, et inimesed tulevad kokku ja tahavad midagi koos ära teha. Mingit abi kusagilt ei oodatagi. Nad teevad seda näitemängu rõõmuga. Miks mitte siis nende entusiastlikku mängu vaatama tulla."

Meretemaatika on au sees

Majanduse edendamisele kaasatakse Salmel seltsielu tegijaidki. Salme jõesadama avamisel tunamullu oli oma osa ka näitemängu "Läänemere isandad" tegelastel. Nemad etendasid sadama avatseremoonial sadamaehitajatele ja vallarahvale mängulisi situatsioone ammumöödunud ajast, mil Läänemerel veel viikingid seilasid ja vallutusretki ette võtsid.

Täna pärast viimast etendust viiakse viikingite hinged muinaslaeva leiukohta puhkama. "Läbi saab üks huvitav ja enneolematu etapp. "Läänemere isandatega" on mingi märk meie näitemängu tegemistele juurde tulnud. Kummaliseks on selle mängimise teinud ilm. Ainult üks etendus on läinud ilma vihmata. Loodame, et saame viimase etenduse publiku ette tuua kuiva ilmaga," rääkis Maire Sillavee.

Valla kultuurijuht on veendunud selles, et näitemänguga saab seltsielu edendada. "Läänemere isandateski" võib laval näha nii tantsijaid kui ka muusikuid. Nii et teistegi seltside liikmed saavad publikule oma oskusi näidata. "Pärimusmuusikat viljeleva ansambli Küi teekond algaski "Läänemere isandatega". Saaremaal on nad üsnagi tuntuks saanud. Kaks korda on nad Viljandi folgil esinemas käinud. Tore ju, kui selline kooslus tekib," rõõmustas Sillavee.

Seltsitegevuses meestepõuda pole

Salme on eriline koht ilmselt terves Eestis sellegi poolest, et seltsid meestepõuda ei põe. "Läänemere isandates" on stseene, kus laval on üksnes mehed ja neid ei ole seal mitte üks või kaks, vaid koguni kümmekond. Maire Sillavee sõnul on neil pigem probleeme naistega. Just õrnema soo esindajad kipub vahel nappima.

"Kooli lõpetanud noormehed, kes on kaugemale õppima või tööle läinud, hoiavad kodukohaga rohkem kontakti kui neiud. Tegelikult on nii, et keda me oleme taas näiteseltskonda kutsunud, need on ikka tulnud ka. Salme kooli näiteringis osalenud noori teeb meie etendustes kaasa üsna palju. Järelkasvu tuleb," viitas Sillavee noorte teatrilembusele.

Mõistagi teeb lavastajale heameelt see, et paljud vallateatri näitlejad on võitnud auhindu mitmetelt konkurssidelt. "Eks nad ole seda väärt, et žürii on neid märganud. Järgmisel nädalavahetusel toimubki järjekordne külateatrite festival Väike-Maarjas. Laupäeva õhtul mängime "Puujala ja Ükssilma sõda" kodulaval ja pühapäeva varahommikul sõidame festivalile. Seekordsel festivalil esindavad meid isa ja poeg Juhandid," rääkis teatrijuht.

Au tuleb anda meestele, kellel suvel vabasid nädalavahetusi praktiliselt polegi. Toivo Prostang Taritust lööb kaasa veel oma kodukoha näiteringis ja tantsutrupis. "13. juulist 17. augustini vabu nädalavahetusi polegi. Suvine esinemisgraafik on väga tihe," muheles Kuressaare Ehituse üldehitustööde projektijuht Prostang ise.

Teatri tegemistest ja üldse seltsitegevusest võetakse osa perekonnitigi. Täna näeb publik Salme rannalaval koguni kolme Timmi. Raagna rollis on Timmide pere kõige staažikam näitleja Helle Timm, kes pälvis juba 11 aastat tagasi Gertieti rolli eest lavastuses "Oklahoma" Provintsiteatripäeval parima naiskõrvalosatäitja tiitli. Pereisa Rein Timm nimetas ennast veel roheliseks näitlejaks. Täna kehastab ta vanem Merivaldi. Varem on ta rahva ette astunud parvepoisina lavastuses "Parvepoisid". Nädala pärast saab Rein Timmist piraat "Puujala ja Ükssilma sõjas". "Läänemere isandates" teeb kaasa ka 13-aastane Uku Timm. "Ma mängin kooliteatris ka. Mulle meeldib," sõnas koolipoiss.

Kalmer Poopuu arvates saab viikingiaega mõnes mõttes siduda nüüdisajagagi. "Selleski tükis arutavad mehed, keda vanemaks valida. Hea on seda märkida enne kohalikke valimisi. Viikingiajal said samuti määravaks inimeste isikuomadused. August Mälk on need omadused hästi välja toonud. Näidendi tekstis toovad vanemad arutelus välja kõik need plussid ja miinused, mis juhil olema peavad," kõrvutas Poopuu ammumöödunud aega praegusega. Esimesed kirjalikud allikad viitavad Salme kandi inimeste näitemänguharrastusele juba 1901. aastal. Tollal mängiti taluperedes ja suvelaatadel. Seltsielus on näidendite lavale toomine kogu aeg au sees olnud. Praegune näiteseltskond viib seega edasi oma esiisade ja -emade traditsioone. Vallateatri juhil terendavad silme ees uued lavastused. Sügisel alustab Salme vallateater hooaega uute näidendite õppimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles