Legendid ja etüüdid Heli Läätsest ja Peeter Saulist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
ELU MUUTUB LAULUKS: Legendid ja etüüdid Heli Läätsest ja Peeter Saulist pani kirja Enda Naaber.
ELU MUUTUB LAULUKS: Legendid ja etüüdid Heli Läätsest ja Peeter Saulist pani kirja Enda Naaber. Foto: Saarte Hääl

Enda Naabri sulest ilmus sel sügisel uus raamat "Elu muutub lauluks", millest leiab legende ja etüüde Heli Läätsest ja Peeter Saulist.

Naaber tõdes Saarte Häälele antud usutluses, et kui ta 1995. aastal kirjutas ja koostas raamatu Heli Läätsest, siis tundis ta, et midagi olulist jäi ütlemata. Vahepeal läks aastaid mööda ja Naaber kirjutas ka etüüdid dirigent Peeter Saulist. Needki jäid siis sinnapaika.

Aasta tagasi sai Naabrile selgeks, et tuleb kirjutada raamat Helist ja Peetrist koos. "Nad on inimesed, kes tajuvad loodust ja teisi inimesi vikerkaare all elavatena. Nad on meie muusika-elus kordumatud, nad mõlemad on legendid," põhjendas autor.

Naaber kinnitab, et raamatus leiduvad legendid pole vaid fantaasiavili. "Need on faktidele toetuvad legendid," tähendas ta.

Naabri sõnul on ta pikkade aastate jooksul Heli ja Peetrit tundma õppinud mitte kui lihtsalt kunstiinimesi, vaid hoopis lähemalt. Heli Läätsega oli tal oma kinnitusel pikk kirjavahetus alates 1972. aastast.

"Nendest kirjutades tunnetasin, et olen mõistnud lõpuni nende loomingut, nende eluväärtusi ja suudan ning pean neid mitte vähem kui imetlema. Sellest ka mu etüüdide kui mõtiskluste kangalõim," selgitas Naaber.

Raamatus on mitmeid fotosid nii Helist kui ka Peetrist, aga ka loodusest. Naabri sõnutsi on pildimaterjali hulgas kõige enam Tiina Linno fotosid Helist, samuti ta oma tehtud fotosid Helist. Peetri fotod on raamatutegelaste erakogust.

Tagasi üles