Saaremaa võrkpalliklubi rõhub professionaalsuse kasvule

Alver Kivi
, Toimetaja
Copy
Peatreener Urmas Tali hinnangul on iga meeskonna edus või ebaedus kindlasti oluline mängijate valik ja ka seekord pidi klubi sellega nii hästi toimetama kui võimalik.
Peatreener Urmas Tali hinnangul on iga meeskonna edus või ebaedus kindlasti oluline mängijate valik ja ka seekord pidi klubi sellega nii hästi toimetama kui võimalik. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Kuna Saaremaa Võrkpalliklubi ei lõpetanud hooaega täiseduga, siis on paljud pidanud seda ebaõnnestumiseks, otsitud on patuoinast ja põhjusi. Samas on uued plaanid paigas ja sügisel algaval hooajal tahetakse tõsta kvaliteeti ning kaasata meeskonda mängijaid, kes tahavad tööd teha ja on professionaalidena maksimaalse suhtumisega.

“Meie garanteerime parimad tingimused ja tahame meestelt vastu saada kontsentreerituse oma tööle,” ütles klubi mänedžer Hannes Sepp. “Kuna hõikasime välja, et tahame tiitleid kõikides sarjades, siis tuleb meeskonna tugevdamise ja kvaliteedi poolelt edasi minna. Võtame kindlasti 4–5 uut mängijat, kes peavad panustama meie plaanide realiseerimisse, ja need mehed peavad olema senistest paremad.”

Hannes Sepp ei näe probleemi, kui kõrgete eesmärkide poole pürgimine võib põhjustada pingeid, sest profitasemel peavad kõik sellise survega hakkama saama. “Kui klubi paneb palju juurde, siis teisiti ei saa,” leiab ta.

Eelmisele hooajale paneb mänedžer hindeks 4– või 3+. Tulemuste poolest ei ütle ta midagi, aga oskuste poolest oleks meeskond olnud võimeline rohkemaks. 

“Oli kindlasti asju, millega ei saa rahule jääda,” nentis ta. “Olen maksimalist ja tagantjärele vaadates oleks saanud paremini ja asju võinuks teha ka teisiti. Meie novembri ja detsembrikuu vormiga oleksime nii Tartust kui ka Pärnust kevadel kindlasti jagu saanud. Miks tuli langus – siin ei taha konkreetseid põhjuseid lahata, aga jaanuarist meie vorm halvenes.”

Hannes Sepa hinnangul on toimunul objektiivseid ja subjektiivseid põhjusi. “Oleme teinud Urmas Taliga põhjaliku analüüsi ja hooaja üksipulgi lahti võtnud,” rääkis mänedžer. “Teame, mida uue meeskonna komplekteerimisel jälgida, milline peab olema meeste suhtumine töösse ja tippsporti, ning siin tahan näha maksimalistina uut kvaliteeti.” Ta lisas, et kui tahetakse paremaid tulemusi, siis tuleb ka rohkem pingutada.

Liiga suur koorem

Peatreenerina jätkava Urmas Tali sõnul laoti meeskonnale selga liiga suur koorem. “Kahe aastaga on seltskond saanud nii teadlikuks, et osa peab hooaega kehvaks ja altläinuks ning oli neid, keda tulemus ei rahuldanud ja nad nägid, et Urmas Tali peaks rippuma võllas,” märkis peatreener, kelle sõnul seisab nüüd kokkuvõttes ees tõestamine ja tuleb teha õigeid valikuid.

“Surve hakkas juba sügisel pihta ja kõik eeldasid, et tulevad ainult võidud. Aur läks nii minul kui ka  meestel igal pool ja kõigile seletamisele. Eriti kuumaks läks asi jaanuaris, kui kõik ei toiminud. See on väga väike osa, mis väljakul toimub, ning kõiges pole alati mängijad ja treenerid süüdi. On loomulik, et lõpuks andsid kõigil otsad järele, kui ainult võite oodati. Kõik põlesid üheselt läbi.”

Tali ütles, et kui hooaeg algas, arvasid kõik, et meeskond on konkurentsivõimeline, aga tegelikkus oli teine. “Mõne mehe puhul tekkis mul liigne usaldus ja sain lõpuks kätte vähem, kui loota võis. Kohati oli asi muidugi ka minus kinni, tekkisid ebakõlad ja see paistis ka väljakul välja,” leidis ta.

Peatreeneri hinnangul on iga meeskonna edus või ebaedus kindlasti oluline mängijate valik ja ka seekord pidi klubi sellega nii hästi toimetama kui võimalik. “Aga ega mina ka ei olnud õnnelik, et hooaja sees neid vahetusi nii palju oli, sest see mõjutas kokkuvõttes tervikut ja andis just kevadel tunda. Samal ajal ei suutnud kõik mehed oma maksimumi välja mängida,” oli Urmas Tali pisut kriitiline.

Taktika ei toiminud

Paljud on kippunud võrdlema Saaremaa Võrkpalliklubi kahte meeskonda ja hinnangutes loetakse esimest koosseisu üldiselt tugevamaks, sest see oli edukam. Urmas Tali ei öelnud, kas tänavune meeskond oli eelmisest nõrgem.

“Selle asjaga on ühte- ja teistpidi,” lausus ta. “Proovisime kokku saada võimalikult kvaliteetse pundi, kus igale positsioonile oleks ka korralik vahetus. Aga kohati see ei toiminud ja jäime konkurentidele, kes kasutasid kuute-kaheksat mängijat, alla. Küll olid vastased paremad pikkuses, osavamad tehniliselt ja tegutsesid võistkondlikumalt.”

Samas on juba alanud uue meeskonna komplekteerimine ja Urmas Tali sõnul peab klubi oma kontseptsioonist kinni hoidma. Ehk siis esmalt võimalikult palju saarlasi, siis korralikul tasemel eestlased ja vajadusel üks-kaks välismaalast.

“Kohalikule kogukonnale läheb ka rohkem peale, kui omad poisid mängivad,” põhjendas peatreener oma seisukohta. “Kui me eestlasi vajalikul tasemel ei saa, siis vaatame mujale, aga põhitõdedes ei tohiks järele anda.”

Konkreetseid nimesid ei soostunud Urmas Tali välja tooma ja ta ei nimetanud ka teistest meeskondadest silma jäänud mehi, keda oma juhendamise alla tuua. “Ma pole selline, et lähen konkurente nõrgestama. Paneme oma rosteri paika ja äkki õnnestub koondise mehi ka saada. Kui keegi on nõus, siis kohe leping ära, ja kui ei tule, siis vaatame välismaale,” lausus ta.

Aprillis lõppenud hooajale tagasi vaadates võib tõdeda, et tänu Saaremaa edule pidid ka konkurendid rohkem pingutama ning liiga tase tegi sammu edasi. Urmas Tali usub oma sõnul, et kõik tahavad alati sada protsenti võita ning kindlasti ei lähe tase kehvemaks ja kõik näevad medalite nimel vaeva.

Samas tunnistas Tali, et klubi seatud eesmärgid võita kõik kolm kodust sarja ja olla edukas Euroopas on kõrged eesmärgid ning jätkuvalt on vaja end tõestada. “Eesmärk peab olema, aga see võib taas jääda lihtsalt ühe mängu taha,” leidis peatreener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles