Politseikapten kinkis oma mundri muuseumile

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
VÄÄRT KINGITUS: Meelis Juhandi annab muuseumi konsultandile Tõnu Veldrele üle oma suvise rõivakomplekti.
VÄÄRT KINGITUS: Meelis Juhandi annab muuseumi konsultandile Tõnu Veldrele üle oma suvise rõivakomplekti. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Politseikapten Meelis Juhandi kinkis oma vanad vormirõivad Sõrve militaarmuuseumile ning Saaremaa Noorte Meeste ja Naiste Kristlikule Ühingule.

Muuseumi mundrikogu sai täiendust politseikapten Juhandi suvevormi võrra, ühingule andis Juhandi aga oma talvevormi ja täiesti kandmata mantli. “See mantel pole minu jagu,” selgitas Juhandi, kelle sõnul sai ta mantli Orissaare konstaablijaoskonnast ning ilmselt kuulus see Hillar Peeglile, kes mullu septembris pensionile läks.

Juhandi demonstreeris suvist komplekti, millel küljes nii tema nimesilt kui ka pagunid. Suvise komplekti juurde kuuluvad lisaks pükstele ja kuuele nii särk kui ka vormimüts.

Sõrve militaarmuuseumi konsultandi Tõnu Veldre sõnul on kingitus muuseumi ekspositsiooni väärt täiendus – aitab see ju väljapanekut veel põnevamaks muuta.

Kuna mannekeene militaarmuuseumil napib, pandi politseivorm esialgu riidepuule rippuma – kuniks muuseum sellele toekama kandja hangib.

Veldre sõnul ei tohiks “politseikaptenil” muuseumis igav hakata – pakuvad talle ju seltsi nii saarlasest “missioonisõdur” ehk Afganistani veteranilt Lauri Jalakalt saadud vormirõivad, 26 aastat Nõukogude armees teeninud saarlase Sulev Truuväärti ohvitserivorm kui ka Eesti piirivalvuri vorm ja Nõukogude armee mundrid.

Meelis Juhandi sõnul poleks ta selle pealegi tulnud, et uue vormi vastu väljavahetatud komplekte muuseumile pakkuda. “Tavaline praktika on ju see, et vanad vormid korjatakse kokku ja antakse taaskasutusse,” rääkis ta.

Juhandi sõnul on poolteist kuud tagasi saadud uued vormirõivad vanast tunduvalt etemad – nii materjali kui ka mugavuse poolest. “Suur pluss on see, et uuel vormil on mitu erinevat kihti, mida ilmale vastavalt lisada või vähemaks võtta saab,” märkis ta.

Idee küsida Sõrvega oma konstaablitöö tõttu seotud olnud Juhandilt vanad vormirõivad Saaremaa Noorte Naiste ja Noorte Meeste Kristlikule Ühingule ja militaarmuuseumile pärines ühingu juhatuse liikmelt Tiit Linnult.

“Kõigi suletud vanglate kabelite sisustus on toodud Saaremaale,” rääkis Lind. “Osa on Tiirimetsa kirikus, osa puukirikus, osa Salmel ja osa Jämajas.”

Linnu sõnul on NMKÜ-l juba olemas vangivalvurivormis “näitsik” ning uustulnukast “politseinik” pannakse ilmselt seisma tema kõrvale.

Lisaks kingituse toonud Meelis Juhandile endale saabus eile Sõrve ka päris mitu tema kolleegi Kuressaare politseijaoskonnast ja jaoskonna juht Rainer Antsaar. Korrakaitsjad olnuks valmis ka talgutööd tegema, kui muuseumil seda vaid pakkuda olnuks. Nii piirdusid politseinikud sellega, et tegid giidiks hakanud Veldre selgitusi kuulates muuseumiga lähemat tutvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles