Parima piimatootja auhinna saanud talunik lõpetab tegevuse (2)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
VANDUS ALLA: Tunnustatud piimatootja Mati Maripuu peab viletsa tervise tõttu elutööle joone alla tõmbama.
VANDUS ALLA: Tunnustatud piimatootja Mati Maripuu peab viletsa tervise tõttu elutööle joone alla tõmbama. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Saaremaa kõrgeima väljalüpsiga väiketootja Mati Maripuu lõpetab tervisehädade tõttu piimakarja pidamise.

“Teisipäeva hommikul tuleb piimaauto viimast korda, ma ei taha sellele mitte mõteldagi,” ütles Lello talu peremees Mati Maripuu (74) pisaratega võideldes. Tema 8-pealisest lüpsikarjast on kaks looma juba uue omaniku juures, peatselt jätab peremees hüvasti ka ülejäänud hoolealustega.

Möödunud aastal lüpsis 8-pealise lüpsikarja omanik esimese Saaremaa väiketootjana lehma kohta üle üheksa tonni (9151 kilogrammi) piima. Toodangu jätkuv tõus andis lootust jõuda keskmise väljalüpsiga 10 000 kilo piirimaile, kuid märtsi alguses väljakannatamatuks muutunud jalavalu viis Mati Maripuu pikemaks ajaks haiglaravile. Veel praegugi karkudele toetuv põllumees pidi valima piimatootmisest loobumise ning elu ja tervise vahel. Kujunenud olukorrale lisas draamat asjaolu, et just Mati Maripuu pälvis sel aastal Saaremaa piimatööstuse parima piimatootja rändauhinna.

Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Piimakarja likvideerimine ei tähenda aga Mati Maripuu sõnul kaugeltki Lello talu lõppu, sest maadel kasvab rohi ja vili edasi ning tütrepoeg Romet Maripuu hakkab paaritatud mullikate baasil looma lihaveiste karja. Miks mitte tulevikus uuesti ka piimakarjaga proovida, sest piimatootmise plussiks on igakuine sissetulek toodangu eest. Esialgu võib aga oma pere ja külarahva tarbeks lauta alles jääda vaid üks piimaandja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles