LUGEJA KÜSIB: Kuidas kuuma ilmaga köögis töötades vastu pidada?

Saarte Hääl
Copy
Foto: Pm

Töötan köögis, kus kohati on küpsetusahjude tõttu õhutemperatuur kõrge, kuumade ilmadega tõuseb temperatuur aga veelgi. Mida teha, et kuumade ilmadega köögis töötades vastu pidada?

Vastab Janika Rõõmus, tööinspektsiooni töötervishoiuinspektor:

Seadus ei sätesta, milline on optimaalne õhutemperatuur tööruumides, vaid ütleb, et töökoha õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus peavad olema tööülesannete täitmiseks sobivad. Selge on see, et mida kõrgem on töökeskkonna õhutemperatuur, seda rohkem langeb töötajate töövõime, väheneb keskendumisvõime, inimene väsib ja tekivad vead – kõik see on soodne pinnas tööõnnetuse juhtumiseks.

Töötajate liigne kokkupuude kõrge temperatuuriga võib põhjustada mitmesuguseid vaevusi. Näiteks kuumarabandust, hüperpüreksiat (äärmiselt kõrge palavik), kurnatust, kuumakrampe või teadvusekaotust. Kui töökeskkond on kuum, peab tööandja võtma tehnilisi meetmeid, et vähendada kuumuse toimet töötajatele, näiteks paigaldama tööruumidesse jahutussüsteemi või parandama üldventilatsiooni, mis alandaks töökeskkonna õhutemperatuuri.

Kui tehnilisi meetmeid ei ole võimalik võtta, tuleb üle vaadata töökorraldus. Töötajatele peab võimaldama regulaarseid puhkepause igas tunnis ja võimalusel tööpäeva jooksul jaheda duši all käimist. Tööandja võib lühendada töövahetust või korraldada füüsilist pingutust nõudvate tööde tegemist ajal, kui on jahedam. Tööandja peab ka tagama, et töötajatele oleks kättesaadav piisavas koguses kvaliteetset joogivett.

Tervisehäirete vältimiseks ja ohutuse tagamiseks peab tööandja töötajaid kuumast tingitud ohuteguritest ja nendega kaasnevatest riskidest teavitama ning juhendama, kuidas kasutada kaitsemeetmeid. Kui töötaja tunneb, et töötingimused on talle ebasobivad, peab ta sellest kohe tööandjale teada andma, et ühiselt sobivad lahendused leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles