Saarlaste riigieksamitulemused ületavad Eesti keskmist

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor Viljar Aro: “Meie kuldmedalistid on tõepoolest kuldsed.“
Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor Viljar Aro: “Meie kuldmedalistid on tõepoolest kuldsed.“ Foto: Saarte Hääre arhiiv

Tänavustel riigieksamitel oli Saare maakonna eksaminandide parim tulemus 100 ja kõige kehvem neli punkti sajast võimalikust.

SA Innove andmeil saavutati Saare maakonnas maksimumtulemus ehk 100 punkti nn laia matemaatika eksamil, mida tegi Saare maakonnas 82 inimest. Madalaim tulemus oli 6 punkti. Maakonna keskmine punktisumma 57,3 oli märgatavalt kõrgem riigi keskmisest 51,1. Kogu Eestis valis laia matemaatika 4445 inimest ja eksamitulemused ulatusid nullist saja punktini.

Nn kitsa matemaatika eksamit tegi Saare maakonnas 115 inimest. Maksimumtulemust, 100 punkti, ei saavutanud keegi. Kõrgeim skoor oli 98, madalaim 4 punkti. Ka kitsas matemaatikas ületas maakonna keskmine tulemus 39,5 punkti kogu Eesti keskmist (36,4).

Eesti keeles pani Saare maakonnas oma teadmised proovile 196 inimest. Kui kogu riigi madalaim punktisumma oli 0 ja kõrgeim 100, siis Saare maakonna parim tulemus oli 96 punkti, viletsaim aga 32. Eesti keeles oli Saare maakonna keskmine punktisumma 65, kogu riigi oma aga 62.

Inglise keele riigieksamit tegi maakonnas tänavu 199 inimest, taseme saavutanute osakaal oli 88,9%. B1-taseme sai 45, B2-taseme 132 inimest. Taset C1 ja C2 ei saanud keegi.

Kogu Eestis pani oma inglise keele oskuse proovile 7850 eksaminandi, kellest taseme saavutas 85,3%.

“Need on siiski esialgsed tulemused, sest apelleerimisperiood ei ole veel läbi,” ütles SA Innove kommunikatsiooni peaspetsialist Mari Annus. “Lõplik info ja analüüs ning andmed koolide kaupa tulevad sügisel.”

Saaremaa ühisgümnaasiumi direktori ja matemaatikaõpetaja Viljar Aro sõnul ületas SÜG nn laia matemaatikaeksami tulemusega (71 punkti) tunduvalt riigi keskmist (51,1). 

Maksimumtulemusele ehk saja punkti vääriliselt sooritas eksami Kristiina Veskimeister, keda Saaremaa Fond tunnustas selle eest 120-eurose pangaülekandega. 

“Minu jaoks see eksam eriti raske ei olnud,” ütles Veskimeister Saarte Häälele. “Pärast eksamit tundsin end hästi – olin kindel, et üle üheksakümne punkti tuleb sealt kindlasti.”

Veskimeister kavatseb minna õppima Tallinna tehnikaülikooli. “Sinna pääsebki ainult siis, kui oled õppinud laia matemaatikat,” lausus Veskimeister. “Valikuid, millist eriala edasi õppida, on mul mitu.”

SÜG-i kitsa matemaatikaeksami keskmine tulemus – 62,2 – oli samuti kõvasti kõrgem riigi keskmisest (36,4). Lennu parimad olid Annemai Sepp ja Jürgen Truu 92 punktiga. 

Eesti keeles olid parimad Karl Hendrik Tamkivi 95 punktiga ja Jutta Loviisa Juht 92 punktiga. Kooli keskmine tulemus oli koguni 74,9. 

Inglise keeles oli SÜGi keskmine skoor koguni 85 punkti ning lausa kakskümmend õpilast kogusid 90 ja rohkemgi punkti. Kõrgeimad punktid, 99, sai Annemai Sepp. 

“Meie kuldmedalistid on tõepoolest kuldsed, sest nii Jutta Loviisa kui ka Karl Hendrik suutsid kõik riigieksamid üle 90-punktilisele tulemusele teha,” kirjutas Viljar Aro möödunudreedeses koolilehes SÜG-Press.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles