Peep Lango 80: Kärla koolis 27 aastat, sellest 25 koolijuhina

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
OLE MEHEKS: Kärla spordielu eestvedaja Raivo Uus (vasakul) õnnitles eile juubilar Peep Langot, kes veerandsada aastat juhtis Kärla kooli.
OLE MEHEKS: Kärla spordielu eestvedaja Raivo Uus (vasakul) õnnitles eile juubilar Peep Langot, kes veerandsada aastat juhtis Kärla kooli. Foto: Aare Laine

Eile sai 80aastaseks Kärla põhikooli endine direktor Peep Lango. Tallinnas sündinud, lapse- ja noorpõlveaastad Muhus elanud Peep kutsuti pärast sõjaväeteenistust Kärla kooli kehalise kasvatuse õpetajaks 1961. aastal. Kahe aasta pärast edutati aktiivne õpetaja kooli direktoriks. Koolijuhina tegutses Lango 25 aastat.

“Peebu käe all on harjutanud ja tulnud maakoolide mitmekordseteks meistriteks käsipallurid. Ta on treeninud ka kooli jalgpallureid. Kärla kooli sportlased on saavutanud häid kohti nii kergejõustikus, suusatamises kui ka pallimängudes. Koolipoisid peavad teda oma kaitseingliks. Kui kellelgi hakkas õppeedukus allamäge minema, käis Peep utsitamas, öeldes, et pingutada on vaja nii nagu spordiradadel. Halva hindega võistlustele ei lubatud,” jagas eile sünnipäevalauas endisele koolijuhile tunnustust Kärla spordibaaside juht Raivo Uus

Juubilarile käis õnne soovimas ja tunnustust avaldamas ka Saaremaa vallavanem Madis Kallas.

 Peep Lango: “Otist oleks võinud saada ka väga hea väravavaht. Ta oli kooli meeskonna väravas. Tema reageerimiskiirus oli imekspandav.”

Peep Lango on olnud ka Ott Tänaku treener, tõsi küll, mitte autorallis, vaid hoopis jalgpallimurul. “Otist oleks võinud saada ka väga hea väravavaht. Ta oli kooli meeskonna väravas. Tema reageerimiskiirus oli imekspandav,” meenutas sünnipäevalaps.

Üheks suuremaks katsumuseks direktoriametis oli Peep Langole kooli juurdeehitis. “Kui Sõmeral avati sanatoorium, tuli sinna tööle hulk noori inimesi. Nende lapsed hakkasid käima Kärla koolis. Oli vaja rohkem ruume. Eks see juurdeehitis peavalu tegi, aga valmis see 1972. aastal sai,” vaatas endine koolijuht ajas tagasi.

Nüüd on Kärlal korralik spordihoone ja välispordirajatised. Nendest saab endine kehalise kasvatuse õpetaja ainult heameelt tunda.

Pensionieas on Peep tegutsenud ka spordikohtunikuna ja olnud võidukas mälumänguvõistkonnas.

Abielusadamasse jõudis Peep 1963. aastal, kui kosis naiseks Mustjalast pärit Esta, kes samuti Kärlal aastakümneid õpetajaks olnud. Langodel on kaks last ja neli lapselast. 

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad juubilarile ikka erksat meelt, õnne ja tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles