Jüri Ratas lubas Abruka ilvesemure lahendada

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
VIIGE ILVES MINEMA! Vestlusringis kohalikega sai peaminister Jüri Ratas teada, et Abruka ilvesemure vajab kiiret lahendust. Elanike muret kuulasid ka Saaremaa vallavanem Madis Kallas ja abivallavanem Jaan Leivategija.
VIIGE ILVES MINEMA! Vestlusringis kohalikega sai peaminister Jüri Ratas teada, et Abruka ilvesemure vajab kiiret lahendust. Elanike muret kuulasid ka Saaremaa vallavanem Madis Kallas ja abivallavanem Jaan Leivategija. Foto: Stenbocki maja

Ehkki peaminister Jüri Ratase saarte ringsõidu põhiteemaks olid transpordiühendused, osutus näiteks Abruka rahva suurimaks mureks hoopis saarel tembutav ilves.

Kohtumistel kohalikega arutati, kuidas saareelu toetada ning millised on kogukondade suurimad rõõmud ja mured. Läbivateks teemadeks kujunesid elektrivarustus ja ohutus, jäätmekäitlus ja sõiduteed, riigi ja kohalike omavalitsuste koostööprojektid ning toetused.

Abruka saarevahi Rein Lemberi sõnul tuli aga vahetus vestluses saareelanikega välja, et kiireimat lahendust vajab nende ilvesemure. “Minu meelest oli vestlus saarerahvaga väga konstruktiivne,” sõnas Lember, kelle hinnangul pani Ratas n-ö jää ilvese asjus liikuma.

Ilvese küsimus vajab tema sõnul ametnikelt veidi erilisemat lähenemist, et keskkonnaamet ikkagi võimaldaks looma ümberasustamise.

Kuna ilves peidab murtud saagi jäänused nõnda, et kogenud jahimeestelgi on neid keeruline leida, tuleks sel juhul loa andmisse erisus teha. “Peaminister lubas sellega tegeleda ja nagu tänastest (eilsetest – toim) vestlustest juba kuulen, siis pean peaministri aadressil edastama kiitvaid sõnu – ta oli juba ka pressikonverentsil öelnud, et selle asjaga tegeletakse.” Millal see juhtub, Lember ennustada ei osanud, aga oli veendunud, et asi laheneb.

JÜRI RATAS: Töötame, et järgmisel suvel sõidaks Muhu ja mandri vahel uus lisalaev."

Umbes kahe tunni jooksul, mil Jüri Ratas väikesaarel viibis, jõudis ta külastada ka Abruka raamatukogu, kus selle juhataja Helle Kesküla tutvustas talle oma töövaldkonda. Vaadati ka näitust saare hariduselu kohta, millel tänavu täitub 140. aasta.

Ühtlasi väisati pritsumaja ning räägiti muudel teemadel. “Vahendasime rõõmusõnumit meie kiire interneti kohta, mis nüüd toimib,” tähendas saarevaht. Nimelt on see olnud üks habemega lugu – sellest on 10–15 aastat, kui Lember hakkas rääkima, et saarel võiks olla oma sidemast, mis lahendaks nii telefonilevi kui internetiprobleemid. “Siis tundus see täiesti ulme, unistus, mis kunagi teoks ei saa. Aga reaalsus on, et täna on meil mast püsti ja internet kiire!”

Mis puutub transpordiühendusi, mis Jüri Ratase saartele üldse tõid, siis peaministri sõnul on kvaliteetne laevaühendus saartega valitsuse jaoks prioriteet. 

“Töötame, et järgmisel suvel sõidaks Muhu ja mandri vahel uus lisalaev,” märkis peaminister.

Lennuühendusest rääkides rõhutas ta, et valitsuse eraldatud lisaraha toel saab peagi Kuressaarde lennata suurema lennukiga. 

Ehkki lennuhange on korduvalt liiva jooksnud, kinnitas Ratas, et uuest aastast pakub suurem ja uuem lennuk saarlastele võimaluse kasutada kiiremat ja sobivatel aegadel toimivat õhusilda mandriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles