Ohtliku taime kohta tuli veel teateid

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Verev lemmalts Suur-Sadama tänava õues.
Verev lemmalts Suur-Sadama tänava õues. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Pärast Saarte Hääles ilmunud teadet Sõrvest leitud vereva lemmaltsa kohta on keskkonnaamet saanud veel kaks teadet selle taime leidmisest Saaremaal. Üks teade olevat laekunud Kuressaare SuurSadama tänava kohta ning teine Orissaarest. Teataja sõnul oli taimi näha olnud sõjavara seltsile kuuluva hoone kõrval.

Samuti tuli taas päevavalgele juba 2013. aastal agronoom-müüja Sirje Avingu sulest ilmunud lugejakiri sellest, et inimesed otsivad selle ilusa taime seemneid. 

Selgus, et arvatavasti teadmatusest taime ohtlikkuse kohta olid mõned inimesed lasknud seemneid endale lausa välismaalt tuua. Keegi oli taimi Kuressaares ka müünud. On teada, et seda taime leidus 2013. aasta paiku näiteks ühes Suur-Sadama tänava õues. Tõenäoliselt on tegemist sama hooviga, millest nüüd keskkonnaametile teada anti. Saarte Hääl käis eilegi sel tänaval taime otsimas ning Suur-Sadama 39 krundil on ohtlik taim  tõepoolest kasvanud ligemale 3 meetri kõrguseks. Ümberringi on niidetud, kuid taimepuhmas on alles. 

Sirje Avingu toonases kirjatükis antakse teada, et tegemist on tõelise kahemeetrise iludusega, mida iga ilumeelt omav inimene oma aeda ihkaks. Avingu hoiatas juba siis, et tegelikult on tegemist väga ohtliku umbrohuga, millega kõik Põhjamaad on tõsiselt hädas. 

Taim on üheaastane ja tal on omadus visata oma seemned kuni seitsme meetri kaugusele, kirjutas Avingu, kes oma sõnul oli proovinud verevat lemmaltsa ka välja sikutada, kuid ainult vars jäi pihku. Õnneks ei tekitanud taim mingeid nahakahjustusi nagu seda teeb karuputk.

"Agronoomina  palun taimeomanikke mitte anda seemet teistele ja püüda sellest taimest vabaneda, ning kiiresti. Ehk pääseme ainult kerge ehmatusega," kirjutas Avingu toona. Nüüd kordas ta sama ja ütles, et oli ehmatanud, kui sama taim taas välja ilmus.

Vereva lemmmaltsa kasvukohast tuleks keskkonnaametile teada anda e-posti aadressil info@keskkonnaamet.ee. Infot ning õpetussõnu selle taime kohta leiab samuti keskkonnaameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles