Salme vallateater toob lavale lätlase meretüki

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
MEESTE JUTUD: Karl Kierkegaard (Rando Väljaots), kapten Ude (Mart Kreek) ja Adulms (Rauno Rahnel).
MEESTE JUTUD: Karl Kierkegaard (Rando Väljaots), kapten Ude (Mart Kreek) ja Adulms (Rauno Rahnel). Foto: TUULI PÄRTEL

Tuleval neljapäeval, 8. augustil esietendub Salme vallateatri uus lavastus "Saar", mis käsitleb haigetsaamist ja julgust seejärel kätt uuesti õnne poole sirutada.

Kaasaegse Läti näitekirjaniku Inga Abele kirjutatud näitemäng "Saar" sattus Salme vallateatri repertuaari tänu koostööle Läti lavastaja Edite Neimanega, kes 2017 tõi salmekatega lavale etenduse "Nukumaja". Tegelikult oli Neimanel tookord plaan lavastada justnimelt "Saar", kuid lõpuks otsustas ikkagi klassika kasuks. "Saare" aga tõi ta oma harrastustrupiga välja hoopiski Lätis.

Salme vallateatri lavastaja Maire Sillavee sõnul koorus sealt omakorda idee tükk ka Saaremaal välja tuua ja eeloleval sügisel Riias harrastusteatrite festivalil Balti Ramp panna kokku ühine trupp ja tükk seal sedaviisi maha mängida. Seepärast tuleb Neimane ühes oma näitlejatega nüüd ka Salme vallateatri esietendust vaatama. "Eks me peame siis nõu ja vaatame, kuidas edasi käitume," lausus Sillavee.

Tükk ise on tänapäevane ja räägib inimestevahelistest suhetest. Loo teeb Sillavee sõnul eriliseks mingi tšehhovlik tunnetus, naer läbi pisarate. "Midagi habrast heliseb sealt läbi. Kas mul õnnestub see ka vaatajani tuua, seda saab näha," ütles ta.

LAULUD JA JUTUD: Ints Vetrov (Viljar Merivald) ja kapten Ude naine Vilma (Kaidi Ottis).
LAULUD JA JUTUD: Ints Vetrov (Viljar Merivald) ja kapten Ude naine Vilma (Kaidi Ottis). Foto: TUULI PÄRTEL

Lugu hargneb ühes väikeses pansionaadis, tekstist käivad läbi nii Eesti kui Läti kohanimed, kuid atmosfäär ise on üsna eestlaslik. "Lätlasi, nii nagu eestlasigi, peetakse üldiselt tuimaks ja kinniseks rahvaks. Tükist peaks välja tulema see, kuidas meri neid muudab," lausus Sillavee. "Lugu on sellest, kuidas inimesed, kes kuidagi haavata on saanud, ei julge enam õnnelikud olla, kuidas nad käeulatuses olevat õnne ei julge ära tunda. Ja nad peavad ületama erinevaid takistusi, et aru saada, et on olemas inimesi, kes neid armastavad."

Sillavee märkis lavastuse näiteseltskonnast tunnustavalt ära tänavu Salme kooli lõpetanud Getlin Jõgi, kes pälvis vabariiklikul põhikoolide näitemängupäeval näitlejapreemia. "Ta on minu meelest üks tulevikuga tüdruk," nentis lavastaja.

"Saar ehk Meremehe naine, kes ei olnud mere peale armukade"

Inga Abele, tõlkinud Rita Mägi

• Lavastaja Maire Sillavee
• Mängivad Kaidi Ottis, Tea Merivald, Epp Petrov, Getlin Jõgi, Mart Kreek, Viljar Merivald, Rando Väljaots, Rauno Rahnel
• Kunstnik Tuuli Pärtel
• Muusikaline kujundus Viljar Merivald 
• Heli ja valgus Margus Lepik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles