Abruka ilvese kinnipüüdmine on paras pähkel

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
ABRUKA MEHEL Riho Leppikul on kahtlus, et ilves on käinud matti võtmas ka saarel peetavast lihaveiste karjast. Murest rääkis ta ka saart väisanud peaminister Jüri Ratasele.
ABRUKA MEHEL Riho Leppikul on kahtlus, et ilves on käinud matti võtmas ka saarel peetavast lihaveiste karjast. Murest rääkis ta ka saart väisanud peaminister Jüri Ratasele. Foto: Jürgen Randma / Stenbocki maja

Kui läinud nädalal Abrukat väisanud peaminister Jüri Ratas kuulutas pärast kohtumist kohaliku rahvaga, et nende suurim mure – ilves – saab peagi likvideeritud, siis tegelikkuses ei pruugi see nii kiiresti käia.

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialisti Tõnu Talvi sõnul käisid keskkonnaameti esindajad läinud reedel Abruka külavanema ja saarevahiga saarel pahandusi korda saatva ilvese asjus kohtumas. Selle kokkusaamise tulemusel otsustati Talvi sõnul, et võimalike probleemide ennetamiseks alustab keskkonnaamet koostöös keskkonnaagentuuri ja Saaremaa vallaga ettevalmistavaid tegevusi ilvese ümberasustamiseks.

“Paraku ei saa me ilvese kinnipüüdmiseks anda konkreetset ajalist lubadust,” tunnistas Talvi. See võib tema sõnul võtta mõne nädala või ka mõne kuu. Seda põhjusel, et inimpelglikul ilvesel on praegu looduses piisavalt süüa. “Ja püünisesse seatud sööt või peibutus teda ei ahvatle,” selgitas looduskaitse peaspetsialist.

Ilvese teema on ülal olnud varakevadest saati. Mõned kuud tagasi kirjutas Saarte Hääl, et tänavu talvel Abruka saarele ilmunud ilves teeb väikesel saarel pahandust, murdes lihaveiste vasikaid ja metskitsi.

“Metsakiisu” avastas saarelt 11. märtsil Tani talu peremees Riho Leppik. “Kui metsast puid ära vedasin, leidsin tee pealt lumelt jäljed,” lausus ta. Läinud jälgi mööda edasi, avastas Leppik, et kiskja oli ühe ööga jõudnud murda kaks metskitse. Ühe kitse, mis oli maha maetud, leidis Leppik ka üles.

Tookord tõdes RMK jahindustalituse juhataja Kalev Männiste, et kuna Abruka ulukipopulatsioon pole pikas perspektiivis piisav ilvese toiduvajaduse katmiseks, on nad keskkonnaagentuuriga kokku leppinud ilvese ümberasustamise. Vajalike töödega pidi alustatama pärast keskkonnaametist vastava loa saamist.

Läinud nädalal ütles keskkonnaameti liigikaitse büroo liigikaitse peaspetsialist Marju Keis Saarte Häälele, et nad ei ole senini ikkagi andnud luba ilvese ümberasustamiseks Abrukalt.

Et kohalikud oma murega aga seepeale parasjagu saart väisanud peaministri poole pöördusid, lubas too, et tegeleb asjaga ise, tõtates kohe ka valitsuse pressikonverentsil teatama, et Abruka ilves saab ümberasustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles