LUGEJA KIRI: Skulptuur "Käsi"

Copy
Kätt kujutav skulptuur Thule koja ees.
Kätt kujutav skulptuur Thule koja ees. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Väga huvitav teos, mitmekülgse tähendusega – kes on autor, kunstnik? Kuigi kunstiteosest kõneldes olgu silme ees teos, mitte selle looja. Tõeline kunstiteos elab oma autorid üle, muutub üha targemaks, tuumakamaks.

Kunst on kunstniku subjektiivsete tunnete ja mõtete väljendusvahend. Kunst on meid ümbritseva tegelikkuse peegeldus kunstiliste kujundite, meeleliselt kujutava vormi kaudu. Käsi on sümbolina mitmetähenduslik ja paneb mõtlema kaasaja ühiskonnale oma vastuoludega ja ehk ka selle parandamisele, milleks käed on loodudki. Kunsti eesmärk on mõjutada inimese tundeid, mõtet, vahest rikastada tema teadmisi.

Kunstiteose vaatamine nõuab süvenenud vaatamist, ei piisa pealiskaudsest pilgust. "Käsi" mulle esialgsel vaatamisel ei meeldinud. Üks vestluskaaslane rääkis, kuidas turistid käivad vaatamas ja pildistavad sellega koos. Nüüd mulle "Käsi" meeldib. See rikastab Kuressaare linnapilti ja vaataja sisemaailma.

Igaüks võib selles "Käes" näha sõbra abistavat kätt, inimkätt kui imelist tööriista või ka kurja kätt ning mõtelda ka tänutundega kunstnikule, kes on selle loonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles