Skip to footer
Saada vihje

KÜSITLUS Saarlase lemmiktoit – tuhlis ja nott või hoopis miski muu?

Tänapäeva toiduvalik on ka Saaremaal enam kui rikkalik – Eesti köögi roogadest Aasia-päraste maitseteni. Küsisime saarlastelt, millised on nende lemmiktoidud.

Raivo.

Raivo Lilbi külast:

Minu lemmiktoit on maamehe toit, mis vanasti, mu lapsepõlves tehti – tuhlis ja nott ehk kartul ja hakklihakaste. Ja kala.

Eks mul seda vanust ole ka natuke – kuuskümmend viis juba paistab järgmisel aastal.

See, kes meil süüa teeb, oleneb olukorrast. Vahel teeb naine, vahel tütar. Kui naisi kodus pole, teen ise.

Poes on kalahinnad tänapäeval ikka meeletud. Kui ma ise kala püüan – ahvenat või haugi –, siis ma fileerin need ära. Nii on kõige mugavam süüa, kui roogusid ei ole. Vahel saab kala keedetud ja praetud, igatepidi. Ka räime praen. Äädikamarinaad, sibulakettad sisse, nagu vanasti tehti – nii on kala väga hea. Ka suitsutatud kala on väga mõnus. Nüüd käisime särge püüdmas, kuivatasime särge

Kartulitega on niimoodi, et mul noored ei koori neid isegi ära, vaid teevad ahjus kuidagi. See on ka väga maitsev, aga mina olen ikka koorega keetnud neid. Mulle meeldivad, nagu muhulased ütlevad – runntuhlised. Kuna olen liikuv inimene, siis mul on teise päeva hea võtta. Kui koorimata kartuleid keeta, seisavad need kauem ja vitamiin jääb ka sinna koore alla. Kurki-tomatit kasvatan ise.

Tänapäeva vürtsikad toidud kuidagi ei lähe peale. Suhu ma neid teinekord võtan, aga need ei ole ikka need, mis mulle meeldivad.

Nüüd ostsin mingid juustusnäksid – väimees käis siin Hiiumaalt –, ma söön need ära, aga see ei ole ikka see. Seal on maitseaineid nii palju...

Tänapäeva toitudel on ka nii palju keemiat sees.

Piima ma üldse ei joo. Kunagi sai isegi sooja lehmapiima joodud, aga nüüd ei võta organism piima enam vastu.

Jüri.

Jüri Kuressaarest:

Kõige parem on ühepajatoit! Naine teeb seda, ise ma ei oska. See on mitmekesine toit –juurvilja palju ja maitsev on ka. Oma köögivilja kasvatame ise.

Kui mõni teeb pudrutaolist ühepajatoitu, siis mulle meeldib selline, kus on ikka tükid. Ühepajatoit on mu lemmik juba lapsepõlvest saadik, kui ema ja vanaema seda tegid.

Meie toidulaud on mitmekesine. Olen ka kalasõber. Mulle väga meeldib praetud haug. Üldse praetud kala. Ahjukala on ka hea. Kala käin püüdmas ise, tänagi lähen Artemise poodi lanti ostma.

Ka magusasöömist tuleb mul ikka ette, aga üldiselt ma ei tohiks seda nii väga süüa, veresuhkru pärast. Vahel ikka isutab – tordi, kringli, koogi järele. Mitte ainult pidupäeval. Kui ikka isutab, võtan teisel päeval ka.

Jaan.

Jaan Kuressaarest:

Esimesena tuleb kohe meelde šašlõkk. Seakaelast – see on parim osa. Marinaadi osas usaldan meistreid – Maks & Moorits, Rannarootsi. Šašlõkk on mu lemmik olnud lapsepõlvest saadik. Nagu ka karamellkissell. Ei mäletagi, millal seda viimati sain.

Kaja.

Kaja Kuressaarest:

Mulle meeldib kalasupp, punasest kalast. Müüakse kohe neid komplekte. Keedan enne puljongi valmis ja pärast, kui on juba keenud, panen selle puhta kala sinna sisse. Need kalatükid jäävad siis väga kenad ja mahlased.

Ka hapukapsasupp on kena. Ja üldse Eesti toit: liha ja hapukapsas. Kui toormaterjal on hea, aitab kõik süüa.

Küpsetan ka – teen ise torti. Poetorti me eriti ei osta, sest selle eest küsitakse nii palju raha. Kodus teed aluse valmis, paned kohupiima, vahukoore ja marjad sinna vahele. Saad selle tehtud viie euroga ja see on sama hea kui poetort, mis maksab 50 eurot. Lastele-lapselastele olen alati küpsetanud, nüüd hakkan rullbiskviiti tegema.

Laine.

Laine Kuressaarest:

Minule maitsevad kõik head kodused Eesti toidud. Tooraine peab olema värske. Mul on kasvuhoone – tomati, kurgi ja rohelise saan salati jaoks kõik sealt. Sibulad ja küüslaugud on maas – kõik on sel aastal väga ilusad.

Kõige parem toit on värsketest köögiviljadest ühepajatoit. Ikka sealihaga, näiteks läbikasvanud lihaga, mis ei ole kuiv ja annab head maitset. Olen ühepajatoitu igat moodi teinud, ka suitsulihaga.

Minu Eesti toidu armastus on pärit juba lapsepõlvest. Ema ja vanaema tegid hästi süüa. Lapsepõlvest on mul meeles laupäevaõhtud, kui alati tehti õunakooki ja ahjuliha ning küpsetati ise saia. Teen neid asju ka ise ja täpselt samamoodi.

Kommentaarid
Tagasi üles