Muhu pärandipäev koos presidendiga

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
EHETE VALMISTAMISE TÖÖTUBA: Metallikunstnik Kristjan Sisa õpetas huvilisi messingist ehteid valmistama.
EHETE VALMISTAMISE TÖÖTUBA: Metallikunstnik Kristjan Sisa õpetas huvilisi messingist ehteid valmistama. Foto: JOHANNA-ELISABETH TÄRNO

Tänavusel pärandipäeval võõrustasid muhulased Koguva Toomal rahvast Saksamaalt, Austraaliast, Tšehhist, Lätist, Hiiu-, Saare- ja Eestimaalt ning veel mitmest muust paigast.

Külaliste hulgas oli ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid, kes tundis heameelt Muhu valla edusammude üle, tunnustades valla kiiret arengut.

“Siin pärandipäeval on ka palju teiste rahvuste esindajaid, kes kõik naudivad, mida muhulastel pakkuda. Pärandkultuur ei ole kaugeltki surnud. See on meie elu igapäevaosa. Me elame selle keskel. Muhulased osakavad oma pärandit hoida ja edasi anda,” toonitas president Kaljulaid.

Muhu muuseumi juhataja Meelis Mereäär rõõmustas külaliste rohkuse üle ja et inimesed on huvitatud kõigest sellest, mida muuseumil neile pakkuda.

Metallehistöö meister Kristjan Sisa selgitas huvilistele vaheldumisi eesti ja inglise keeles ehete valmistamise kunsti. Käsitöömeistrid Ülle Kuusk ja Ivi Moon käsitööseltsist Oad ja Eed õpetasid naistele-noorikutele paelapunumise võtteid.

Roogkatusefirma Muhro juhataja Mihkel Ling, kes kuus aastat tagasi käsitsi heinaniitmises Eesti meistriks tuli, õpetas taluhoone räästa all istudes huvilistele saunavihtade tegemist. Tema sõnul saab õige viha 25 oksast.

“Viha tegemine on igav töö. Kui pead seda tööd veel üksinda tegema, siis loed igavuse peletamiseks oksi. Augustikuu alguses sobib vihtasid teha küll. Pärastpoole tuleb kollaseid lehti sisse, praegu veel mitte,” rääkis Ling.

Saunavihtade meister teeb vihtasid muistse kombe kohaselt, sidudes oksad kokku mitte nööriga, vaid oksaga, öeldes selle kohta, et mõni asi võib ka selline mõnus olla.

Pärandipäev jätkus õhtul simmaniga. Esinesid Muhu rahvatantsijad ja ansambli Siin Me Oleme muusika saatel keerutasid jalga kõik, kes soovisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles