Kajar Lember läheb Tartus kohtu alla

Saarte Hääl
Copy
LAIMJALAST PÄRIT Kajar Lember on Asva viikingiküla arendaja.
LAIMJALAST PÄRIT Kajar Lember on Asva viikingiküla arendaja. Foto: Irina Mägi

Tartu maakohus hakkab tuleval esmaspäeval Jõgevamaa kohtumajas menetlema endise Tartu abilinnapea, saarlase Kajar Lemberi kohtuasja.

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas märtsis Kajar Lemberile, ehitusettevõtja Jaago Roosmannile ja veel kuuele inimesele ning kaheksale äriühingule süüdistused soodustuskelmuses. Lemberit süüdistatakse lisaks toimingupiirangu rikkumises ja altkäemaksu võtmises ning üht inimest altkäemaksu andmises.

Lember soovis süüdistuse järgi ühel Tartu linna kinnistul Roosi tänaval arendada isiklikku äriprojekti ja oli 2016. aastal abilinnapeana seotud selle kinnistu arendamisega seotud otsuste vastuvõtmisega. Kuna isikliku ja majandusliku huvi tõttu oleks ta pidanud end kinnistu otsustamisprotsessidest taandama, pani ta toime toimingupiirangu rikkumise suures ulatuses. Lisaks lubas ta süüdistuse kohaselt tagada Tartu kesklinnas ühe trepi renoveerimise rahastuse linna eelarvest ning nõustus ja asus kasutama temale vastutasuks pakutud altkäemaksuna käsitletavat hüve.

Soodustuskelmustega tekitati prokuröri sõnul riigile kahju üle 1,8 miljoni euro.

Küsimusele, kas prokuratuurist on talle pakutud ka kokkulepet, vastas Kajar Lember ERR-ile, et tema advokaadil ja prokuröril on sellel teemal arutelusid olnud, aga temal ei ole sellel teemal mitte milleski kokku leppida: "Mina ei ole selliseid tegusid toime pannud."’

KOMMENTAAR
Minu süda on puhas!

Minule esitatud süüdistusse on alles jäänud üks altkäemaksu episood – selle järgi sain väidetavalt altkäemaksu 9-eurose juukselõikuse näol peresõbrast juuksuri juures ühel jõulueelsel külastusel. Alles on jäänud ka üks väidetav toimingupiirangu rikkumise episood, kus ma linnavalitsuse liikmena olin poolthääle andnud Raadi piirkonna korrastamisele, millega olevat seotud minu isiklikud huvid. Süüdistuse järgi jääb mulje, et Eesti Rahva Muuseumi rajamine ja kogu Raadi piirkonna arendamine oli tegelikult ainult minu isiklikes huvides.

Kinnitan veel kord, et Tartu abilinnapeana tegutsesin ainult ja üksnes Tartu ja tartlaste hüvesid silmas pidades. Minu süda on puhas. Kõigis linnaga seotud küsimustes püüdsin olla nii avatud kui võimalik ja süüdistuses toodut on mul ikka väga raske mõista. Teine osa minu süüdistusest puudutab maapiirkondade ettevõtlustoetusi, mille abil on arendatud erinevaid projekte. Kinnitan, et need projektid on kõik sihipärases kasutuses ja nende rajamiseks tehtud kulud realistlikud.

Arvan, et selle kaasuse uurimisele on kulutatud sadu tuhandeid eurosid, mis ilmselgelt ei ole adekvaatne. Kokkuvõttes ei lisandunud massilise jälitustegevuse ega tunnistajate ülekuulamise tulemusel esialgsesse kahtlustusse sisuliselt ühtegi reaalset tõendit. Õnneks on jälitustegevuse tulemusel mitmed esialgses kahtlustuses olnud kuriteoepisoodid kadunud, sest saadi aru nende absurdsusest.

Minu jaoks on uskumatu, et suure ressursi kulutamisest hoolimata koostatakse justkui tõsiseid, aga tegelikult nii pealiskaudseid kahtlustusi ning need jõuavad paraku ka ilma tõsiseltvõetavate tõenditeta süüdistuseni. Seda saadab ülbus ja arrogants. Olgu selleks siis püüd tunnistajatele suhteliselt jõhkralt sõnu suhu panna või ka jälitustoimingutega seonduv varjamine.

Kajar Lember

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles