Vilsandi põhjakaldale toodi rohtu sööma 30 hobust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
21. SAJANDI NOMAADID: Johannes Mooste ja Mari-Liis Tammeleht hobuste keskel.
21. SAJANDI NOMAADID: Johannes Mooste ja Mari-Liis Tammeleht hobuste keskel. Foto: Erakogu

Kui siiani kasutati Vilsandi pärandkoosluste karjatamisel ainult lambaid ja veiseid, siis alates möödunud nädalast karjatatakse saarel esmakordselt hobuseid.

MTÜ Põlishobu Pärandkooslustel esindaja Johannes Mooste ütles, et saarel karjatamiseks tõid nad hobused suure veokiga Käkisilma, kus kari kahe ratsaniku juhtimisel oma jalgel Vilsandile liikus. Kokku toodi saarele 30 hobust ja üks varss.

Hobused hakkavad rohtu sööma Vilsandi põhjaosas asuval karjamaal, mille rendilepingu Saaremaa Ökoküla 2017. aastal üles ütles, tuues põhjuseks loomaveoki jaoks liiga kitsad ja käänulised teed. 

"Vaadates neid rannaalasid, näen ma siin tohutut potentsiaali, millised need alad võiksid olla, kui siin head tööd teha, ja oma vaimusilmas kujutan seda kõike ette," rääkis Mooste. "Praegusel hetkel see nii ei ole tehtud, nagu ta võiks olla tehtud. Loodame, et me suudame siin midagi ära teha."

Kui varem on järelevalveta jäetud kariloomade pärast saarel ka pahameel lahvatanud, siis Johannes Mooste ja tema partner Mari-Liis Tammeleht võtavad oma kohustusi väga tõsiselt. Kuni karjatamisperioodi lõpuni elavad nad Vilsandil haagissuvilas. Seejärel minnakse tagasi alalisse elukohta Hiiumaal.

Mooste sõnul otsustasid nad Vilsandile maahooldajaks tulla, kuna nad on noored  ja vabad ning alles otsivad oma kohta päikese all. "Me oleme 21. sajandi nomaadid, rändkarjakasvatajad," lausus Mooste.

RMK looduskaitse spetsialist Ants Animägi ütles, et MTÜ Põlishobu Pärandkooslustel rendib kokku 41,5 ha maad, millest umbes pool vajab veel taastamist. Eeldatavasti järgmisel nädalal kolib Sikassaare Vanametall OÜ saarele oma tehnika ning Vilsandi põhjakaldal Tagarannal hakatakse taastama MTÜ-le Põlishobu Pärandkooslustel rendile antud poollooduslikke kooslusi.

Lisaks toimetavad Vilsandil riigimaadel Saaremaa Ökoküla ning Andruse mahe- ja turismitalu, kes rendivad vastavalt 98,1 ha ja 2,2 ha maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles