REPORTAAŽ: Kinoringvaates “Nõukogude Eesti” osalenud ader ja Arnold Rüütli isa tehtud puurpink

Tõnu Veldre
, Sõrve militaarmuuseumi konsultant
Copy
Kodune muuseuminurk: Ariste külas elav Arvi Kaal on aastate jooksul koduaita kogunud erinevat vanavara. Saksa aegse tormilaterna eeliseks peab ta tsingitud korpust. Nõuka aegsed raudkestaga on tema sõnul tänaseks kõik ära roostetanud.
Kodune muuseuminurk: Ariste külas elav Arvi Kaal on aastate jooksul koduaita kogunud erinevat vanavara. Saksa aegse tormilaterna eeliseks peab ta tsingitud korpust. Nõuka aegsed raudkestaga on tema sõnul tänaseks kõik ära roostetanud. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Taasiseseisvumispäeva hommikul võtame suuna Ida-Saaremaale, et uurida, kas inimestel on alles vanu asju, millega kaasneb mõni huvitav lugu. Peatselt on selge, et uue katuse ja särava välisvoodriga majade juures pole mõtet peatuda, sest remondi käigus on kõik vana ära visatud.

Aga siis jääb silma Laimjala maantee ääres seisev vana talukompleks. Peenramaalt leiame askeldamas Urve Pingi. Perenaise kinnitusel on tegu üle saja aasta vanuse põlistaluga.

Urve tuli sünnikoju tagasi eelmise sajandi 90-ndate aastate alguses. Vabadusetuhinas olid tal suured ootused maaelu arengule, nii et vahepeal sovhoosile kuulunud Siplase talu ostis mandrimaal kaubanduses töötanud naine tagasi. Kuid põllumajandusest on tal täna alles vaid kolm rendilammast, kes muru pügavad. Talveks viib omanik needki ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles