VILVE MÄNNA 85 - Septembrikuus kõik on uus

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
LILLED ÕPETAJALE: Septembri algus tähendab endise pedagoogi Vilve Männa sõnul talle rohkem kooliaasta kui uue eluaasta algust.
LILLED ÕPETAJALE: Septembri algus tähendab endise pedagoogi Vilve Männa sõnul talle rohkem kooliaasta kui uue eluaasta algust. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

​Eile sai 85-aastaseks Raplas sündinud ning oma elutöö Orissaares ja Kuressaares õpetaja ja koolijuhina teinud ning giidina tegutsenud Vilve Männa.

Mida tähendab 1. september 47 aastat õpetajana töötanud vanaprouale? "Septembri algus on minu jaoks rohkem uue kooli- kui eluaasta algus. Iga õppeaasta algus tekitab põnevust, kõik kooliga olnu tuleb meelde," rääkis juubilar. Töö eest on Vilve Männat tunnustatud teenelise õpetaja tiitli, Valgetähe medali ja Kuressaare linna teenetemärgiga.

Õpetaja lapsepõlv ei olnud kerge. Neljalapselise pere isa, ärimees Rein Pukspuu arreteeriti 1944. aasta esimesel jõulupühal. Punavõim saatis Vilve kulakuks tembeldatud isa Siberisse. Pereema lastega aeti kodust välja. Õnneks võtsid sugulased lapsed enda juurde. Vilve lõpetas Tallinna 7. keskkooli. Pärast seda tahtis ta kohe tööle, kuid võttis kuulda isalt saadud soovitust ja jätkas õpinguid Tallinna pedagoogilises instituudis.

Diplomeeritud eesti keele õpetaja suunati tööle Orissaarde. "Orissaares paigutati mind koos teise noore õpetajaga elama klassiruumi, mille ühes nurgas oli hunnik madratseid. Peagi saime elamispinna Osvald Saameli pere juurde," meenutas Vilve Männa.

1965. aastal abiellus ta Heinrich Männaga. Abikaasa kutsus Vilve enda juurde Kingisseppa. Harjumine võttis aega, aga kooliellu sulandus ta kiiresti. Peagi pakuti Vilvele õppealajuhataja rolli. Selles ametis oli ta 1996. aastani. 1989–1990 täitis ta ka direktori kohustusi. Koolitöö kõrvalt tegutses saksakeelse giidina.

Oma osa nõudis pere ja poeg Matise eest hoolitsemine. Vilvel ja Heinrichil on kolm lapselast.

Õnnesoovidega juubilarile ühinevad Saarte Hääl ja Kadi raadio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles