IN MEMORIAM: Saaremaa sõbra viimane unistus

Jaanis Prii
Copy
26. jaanuaril leidis kohalik jahimees Valga vallas Paju külas metsast mullu 10. detsembril Valga linnas kodust lahkunud ja kadunuks jäänud 60-aastase mehe surnukeha.
26. jaanuaril leidis kohalik jahimees Valga vallas Paju külas metsast mullu 10. detsembril Valga linnas kodust lahkunud ja kadunuks jäänud 60-aastase mehe surnukeha. Foto: unsplash.com

Margus Leivo 

28.05.1954 – 21.08.2019

Augusti lõpus lahkus igavikku suur Saaremaa sõber Margus Leivo. Oma viimases ametis, Tallinna Tehnikaülikooli haldusdirektorina toetas ta nõu ja jõuga Tallinna Tehnikaülikooli ettevõtmisi Saaremaal, olles ülikooli ja Saaremaa valla ühise asutuse, mittetulundusühingu Kuressaare Campus juhatuses.

Saaremaa sõber oli Margus kindlasti juba palju varem. Räpina poisina, kellest sai Põlva maavanem, ei olnud talle võõras elu pealinnast väljas. Kogemus üliõpilasmaleva peainsenerina ja KEK-i juhatajana olid selleks ladunud tugeva vundamendi. Teadmine, et sama hästi nagu Tallinnas, toimetavad inimesed ka maakondades, aitas teha regionaalpoliitikat mitme ministeeriumi kantslerina ja siseministrina.

Margus Leivo eestvedamisel sai teoks toonase linnapea Urve Tiiduse idee rajada väikelaevaehituse kompetentsikeskus ja kolida kogu ülikool Saaremaal piirivalvest vabanevale krundile.

Meie viimane kohtumine leidis aset suve alguses. Rääkisime sellest, et Tallinna Tehnikaülikool on saanud Kuressaarde riiklikult tähtsa teadustaristu ja plaanis on katsebassein pikemaks ehitada.

Need olid lähiaja käegakatsutavad plaanid. Pikemas vaates oli jutuks ka Tallinna tn 19 ajaloolise õppehoone katuse taastamine endisel kujul. Margus palus saata endale mitmesaja aasta vanused maja originaalplaanid ja joonised. Ta nägi selles, esmapilgul natuke hullus idees just unistamise väärilist väljakutset. See jäi Marguse viimaseks Saaremaa unistuseks.

Saaremaa sõbral oli saarel ka palju sõpru, kes jäävad mäletama Margust ja tema Saaremaa unistusi. Ja unistustel on vahel eesõigus teoks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles