Tuule Grupp hakkab veiseid karjatama Vormsil

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Tuule Gruppi kuuluv põllumajandusettevõte Muhu Farmid OÜ hakkab järgmisel aastal veiseid karjatama Vormsi saarel.

Tuule Grupi põllumajandusosakonna juhataja Kaido Kaasik ütles, et ettevõte sai RMK riigimaade rendioksjonilt õiguse Vormsil kokku 150 ha poollooduslike koosluste karjatamiseks. Rendilepingu pikkus on kümme aastat.

Kaasiku sõnul ei ole Tuule Grupp kunagi varem väljapool maakonda karjamaid rentinud, küll on aga renditud loomi huvilistele Lõuna-Eestist, huvi on tuntud ka Ida-Virumaalt. Arvestades, et Hiiumaa külje all asuv ja Läänemaa koosseisu kuuluv Vormsi saar ei ole Muhust kuigi kaugel, siis miks mitte ka seal loomi karjatada, märkis Kaasik.

Põllumajandusosakonna juhataja sõnul on Tuule Grupil loomi rohkem kui karjatamisvõimalusi. Mereäärsetel karjamaadel leidub üldiselt vähe rohtu ja karjatamiskoormus on madalal. Loomade hoidmine karjamaal on kõige odavam variant ning võttes arvesse, et toetused on korralikud, siis miks mitte minna kasvõi Vormsile. "Praegu teeme juba Vormsil tarasid, tõmbasime sihid sisse ja panime postid maha," rääkis Kaasik. Tema sõnul on Vormsil tulevikus ka järelvaataja, kes aedu kontrollib ja loomade üle arvet peab.

Saaremaa ettevõtted üldiselt väljaspool Saare maakonda pärandkooslusi ei hoolda. Erandiks on seni olnud Kaitseliidu Saaremaa maleva endise ülema Kristjan Moora ettevõte Ariste Saaremaa OÜ, kelle 126 hektarist rendimaast on 115 hektarit väljaspool Saaremaad. Maatükke on mehel kokku 42 ning need asuvad Harju, Lääne, Pärnu, Lääne-Viru, Valga ja Viljandi maakonnas. Konkurentide sõnul pakub Moora maatüki eest sageli vaid 1 euro hektari kohta ja saab endale karjatamiseks maatükke, mida teised loomakasvatajad ei soovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles