Hambavaluga saab arstile kiiresti, muidu peab ootama kuni 1,5 kuud

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
HAMBATOHTER Sergei Bortnikovil ja teda abistaval Andra Jankel oleks esimesi raviaegu pakkuda septembri lõpul.
HAMBATOHTER Sergei Bortnikovil ja teda abistaval Andra Jankel oleks esimesi raviaegu pakkuda septembri lõpul. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaares tuleb hambaarsti juurde pääsemiseks oodata mõnest päevast pea poolteise kuuni.

Saarte Hääle poole pöördus kuressaarlane, kes tahtis lapsega hambaarsti juurde minna. Pere hambaarsti juurest öeldi aga, et enne kaht-kolme kuud pole ühtki vaba vastuvõtuaega. 

Juhuslikult valitud hambakliinik Tallinnas oleks aga saarlase vastu võtnud juba kolme päeva pärast.

Saarte Hääl uuris, kui pikad on hambaravijärjekorrad Kuressaares.

"Mina probleemi küll ei näe," hindas olukorda Rohu 5 asuvas hoones tegutsev hambaarst Anne Illak. "Saare Kaluri majas töötab neli arsti ja siin seda muret küll ei ole, et järjekorrad pikad oleksid." Illaku andmeil oli järjekord eile kaks nädalat. Arsti sõnul ootavad üldjärjekorras ka lapsed, kelle ravi eest tasub haigekassa.

"Kui aga hambavaluga inimene soovib kiiresti ravi ja ta on näiteks meie oma patsient, siis me ei suuna teda järjekorra lõppu, vaid leiame tema jaoks igal juhul aja teiste tööde vahele," ütles Illak.

Samas majas töötava hambaarsti Heli Hiie vastuvõtule sai sel esmaspäeval aja broneerinud patsient tuleva nädala alguses. Doktor Aivi Siltsi juurde pääseks assistent Helen Jõhviku sõnul kuu aja pärast. Lapsed, kelle hambaraviks on dr Siltsi ettevõttel haigekassaga leping, peavad ootama üldjärjekorras.

"Kui aga inimesel on valu, olgu ta laps või täiskasvanu, võtame ta vahele," kinnitas assistent. "Kui täna hammas valutab, saab kohe homme hommikul arsti juurde," tõi Jõhvik näite.

"Minu juurde pääseks patsient ülejärgmisel nädalal, 25. septembril," ütles spaahotellis Meri tegutsev Sergei Bortnikov OÜ-st SB Dens, lisades, et oma patsient pääseb valutava hambaga ka kiiremini ravile.

Laste hambaraviks Bortnikovi ettevõttel haigekassaga lepingut ei ole.

Sel suvel Kuressaare Ajamajas uksed avanud City Dental hambakliinikus tegutseb kolm hambaarsti, samuti pakub kliinik kirurgiateenuseid. Kliiniku registratuurist vastati Saarte Häälele, et järgmised vabad vastuvõtuajad on alles oktoobris, esimene neist (eile lõuna seisuga – toim) 22. oktoobril. Laste hambaraviks kliinikul haigekassaga veel lepingut ei ole, ent selle loodab kliinik peagi saada.

Kas valuga pääseb hambaarsti juurde kiiremini? "Elavat järjekorda meil ei ole," ütles registraator. "Saame hambavalu korral inimese vastu võtta üksnes siis, kui keegi on oma vastuvõtuaja tühistanud."

Valuga saab arsti juurde kohe

Foto: Erakogu

Kui inimene soovib hambaarsti juurde tulla, siis ta helistab hambapolikliiniku registratuuri ja räägib mure ära. Ja registraator annab talle vastavalt probleemile aja.

Kui on tõsine probleem – näiteks vanem on näinud, et lapsel on hambas auk ja hammas on tundlik –, saab arstiaja kasvõi kohe samal või järgmisel päeval.

Aga kui on vaja ainult läbivaatust teha ja pole otsest kiiret, siis lähevad ajad umbes nelja nädala kaugusele. Ja see on täiesti normaalne, kui mõelda muu maailma peale. Ise olen elanud 22 aastat mujal, Soomes võib esimene vaba aeg olla üheksa kuu pärast, nii et päris hea olukord on meil.

Kuna Eestis hambaravi ei ole otseselt riiklik, siis on loomulik, et arstidel on oma klientuur tekkinud. Inimesed on harjunud oma arsti juures käima, saavad otse aja broneerida ja see on väga õige. Nii peabki.

Meil on valuga patsiente väga palju ja kui keegi, kellel tegelikult kiiret pole, püüab vahele saada, siis jääb keegi teine ravimata. Ja kui sellel teisel inimesel juhtub olema hullem olukord, võib see muutuda koguni eluohtlikuks.

Kaja Leskinen, Kuressaare hambapolikliiniku juhataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles