Juhtkiri: Kellele kuulub meri?

Saarte Hääl
Copy
Meri.
Meri. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kihelkonna osavallakogu leiab, et Saaremaa vald peab tagama pääsu mere äärde. On ju seaduse järgi õigus kasutada kallasrada igaühel.

Paraku seda igaüheõigust alati kasutada ei saa, isegi kui tahaks. Näiteks on randa viiva tee omanik läbipääsu suurte kivide, kettide või suletud väravaga kinni pannud. Või siis koguni teekatte lõhkunud, lootes, et hoiab nii vähemasti autoga saabujad eemal. Et kes korra on oma käru põhja lõhkunud, vaevalt see teist korda sama igatseb.

Kogu süüd selles, et randa ei pääse, alati üksnes maa- ja teeomanike kaela veeretada ei saa. Ehk on võõraste tulijate takistamisel tõsine põhjus? 

Kui su koduõuele kostab suviti igal nädalavahetusel rannas purjutavate seltskondade lärm, ajab ju harja punaseks? Kui pead üha paikama oma teed, mille keegi teine on auklikuks sõitnud – pole ka just kuigi vahva. Või kui aina koristad oma maa pealt hoolimatute võõraste jäetud rämpsu. 

Vahest tasuks teeomanikel pisut kompromissialtim olla – anda tulijatele võimalus läbipääsuks luba küsida. Teine lahendus oleks muidugi see, kui vald eraomandis teed enda omandisse võtaks. Sel juhul peaks omavalitsus suutma neid teid ka korras hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles