JUHTKIRI: Kuld ja kuningad

Saarte Hääl
Copy
Kuld. Foto on illustratiivne.
Kuld. Foto on illustratiivne. Foto: www.freepik.com

Rooma impeeriumit raputavad kodusõjad, majanduslik ja poliitiline ebakindlus. Muistses Hiinas on kätte jõudnud kolme kuningriigi ajastu, Lõuna-Ameerikas koidab maiade tsivilisatsiooni kõrgaeg. Veel ei ole Püha Augustinus sündinud ristiusu põhitõdesid sõnastanud.

Kusagil tollase tuntud ja tundmatu maailma põhjapiiril seilasid aerupaadid ja karuse olemisega väikekuningad pidasid oma lähemate hõimlaste toel naabritega väikeseid sõdu. Ja lahingukuulsus vormiti aina uutesse ja uutesse lugulauludesse, millest osa tuhatkond aastat hiljem saagadena üles kirjutati. 

Aga taplus ei toonud mitte alati kuulsust. Sõdalase jaoks võis iga lahing osutuda viimaseks. Ja kui see juhtus, siis saadeti ta austusavalduste ja ohverduste saatel teispoolsusesse. Ka muistsel Saaremaal. Mida vägevam sõdalane ja võimsam ülik, seda uhkemad olid ohvriannid. Võib vaid oletada, millist maagilist tähendust neile rituaalidele omistati ja kuidas nende abil loodeti jumalatele meelepärased olla. Ohverdusi näinud pühad allikad ja sooservad on tänaseks küll kadunud, kuid neisse uputatud annid uinuvad maapõues jätkuvalt edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles