Teeme seekord teisiti!

Kalle Laanet
, riigikogu liige (RE)
Copy
Tühi teater. Foto on illustratiivne.
Tühi teater. Foto on illustratiivne. Foto: www.freepik.com

Kui tähistada Eesti Vabariigi sünnipäeva teatrietendusega, saaks sellest osa rohkem inimesi kui üksnes privilegeeritud, kirjutab Saaremaa vallavolikogu liige Kalle Laanet.

Aastaid oleme tähistanud Eesti Vabariigi aastapäeva maavanema vastuvõtuga ja nüüd, kui maavanema vastuvõttu enam ei ole, siis volikogu esimehe ja vallavanema vastuvõtuga. Kindlasti on selline traditsioon tähtis ja vajalik. Vastuvõtule kutsutakse inimesed, kes on Saaremaale olulised ja panustanud meie saare ellu. 

Kahjuks on erinevatel põhjustel kutsutute arv piiratud ja see on tekitanud arvamusi, milleks on vaja väljavalitute, nn jounside pidu. Tulevad kokku, söövad ja joovad valla raha eest.

Teen ettepaneku tähistada vabariigi aastapäeva teatrietendusega, mis sobib kohalikku konteksti. Kuna olen teinud eeltööd, tean, et sellise lavastuse jaoks on materjali olemas. Ka algupärandit, mis on seotud Saaremaaga. Tähistamisest saab osa suurem arv vallaelanikke ja üritus ei oleks vaid privilegeeritutele. Valla partneriks saab selles olla meie oma Kuressaare Teater.

Pidupäeval ei oleks enam avalikkuse jaoks aastaid kestnud kibestumise maitset, et rikkad ja ilusad omakeskis pidutsevad. Kalle Laanet

Kuressaare Teatri info põhjal on kahevaatuselise etenduse lavale toomise hind umbes 6000 eurot. Sellele lisandub originaalstsenaariumi-  ja autoritasu. Konkreetset summat ma öelda ei oska, aga see võib jääda suurusjärku 5000 eurot. 

Seega tuleks etendus neli korda odavam, kui oli tänavune vastuvõtt, mis läks maksma umbes 40 000 eurot. Selle arvelt võiksid Saaremaal etendusest osa saada (aastapäeva ümbruses) kõik suuremad keskused ning ikka jääks raha üle. Ja pidupäeval ei oleks enam aastaid kestnud avalikkuse kibestumise maitset, et rikkad ja ilusad omakeskis pidutsevad.

Etenduse paik saab olla Kuressaare kultuurikeskus, sest sinna mahub rohkem rahvast kui teatrisse. 

Samas saab teater hiljem selle lavastusega ka omatulu teenida, näiteks mandril ringreisidel käies või koostöös Visit Saaremaaga eesti keelt kõnelevatele turistidele suunatud kohalikku etendust pakkudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles