Ave Kaal: diabeedist rääkimiseks ühest päevast ei piisa

Saarte Hääl
Copy
Diabeetik veresuhrunäitu määramas
Diabeetik veresuhrunäitu määramas Foto: Andriy Popov / PantherMedia

Laupäeval Kuressaares konverentsi korraldanud Saaremaa diabeediseltsi juhi Ave Kaalu sõnul on suhkurtõbi teema, mille kohta võiksid rohkem teada ka diabeetikud ise.

Diabeet on laialt levinud haigus. Õnneks räägitakse suhkurtõvest meediaski aina sagedamini, ometi vajaksid inimesed selle kohta rohkem infot. Nii need inimesed, kes näiteks oma igapäevatöös dia-

beetikutega kokku puutuvad, kui ka diabeetikud ja nende lähedased ise.

73 kuulajat

Mul on hea meel, et Saaremaa esimese diabeedikonverentsi vastu oli nii suur huvi. 

Publikurohkus – 73 kuulajat – ja see, et kohad väga kiiresti broneeriti, näitas, et diabeediteema läheb inimestele korda, selle kohta soovitakse rohkem teada. 

Järelikult tuleb sellest aina rääkida, veel ja veel.

“Diabeediteema läheb inimestele korda, selle kohta soovitakse rohkem teada. Järelikult tuleb sellest aina rääkida, veel ja veel.”

Oma esimesele konverentsile ootasime võimalikult laia huviliste ringi. Sellest põhimõttest lähtudes koostasime ka programmi ja valisime teemad. 

Publik oligi mitmekesine: lisaks suhkurtõbe põdevatele inimestele endile ja nende lähedastele oli loenguid kuulama tulnud hooldekodude töötajaid, lasteaiaõpetajaid, treenereid.

Tasapisi mõtleme järgmiste loengute või koguni konverentsi korraldamisele. 

Nagu publiku tagasisidest teada saime, on neid teemasid, mille kohta inimesed rohkem teada sooviksid, üksjagu.

Seekord oli palju juttu teise tüübi diabeedist. Kuigi räägitud sai ka suhkurtõve 1. tüübist, vajaks ka see teema rohkem valgustamist.

Põhjalikumalt tasuks luubi alla võtta ka glükoosimonitooringu ja toitumise teema. On ju toit meie laual päris palju muutunud. 

Uus konverents tulemas

Nendegi jaoks, kes on juba kaua diabeetikud olnud ning ehk juba unustanud oma "leivaühikuid" lugeda. Ka nendel inimestel endil on huvi õppida, kuidas süsivesikutevaesemat toitu valmistada. 

Samuti soovis publik rohkem teada diabeeditüsistustest ja sellest, millega arvestada, kui kodus kasvab või lasteaias/trennis käib lapsdiabeetik.

Tärminit, millal järgmine konverents või loengud teoks saavad, on veel vara paika panna. Tulemata need kindlasti ei jää.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles