Päikesepesa tahab Mändjala randa veelgi puhastada ja parandada

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ANDRES HAAVELI sõnul lõppes Mändjala rannas rannahoovuste liikumine ära pärast seda, kui aastakümneid tagasi rajati Nasvale muul.
ANDRES HAAVELI sõnul lõppes Mändjala rannas rannahoovuste liikumine ära pärast seda, kui aastakümneid tagasi rajati Nasvale muul. Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääle arhiiv

2013. aastast aktiivselt Saaremaa tuntuima supelranna puhastamise käsilevõtnud Päikesepesa MTÜ sooviks töid veidi suuremalt ette võtta, et rand nii kiiresti täis ei kasvaks. 

Sel aastal küsiti tööde tegemiseks raha ka Saaremaa vallalt, kuid taotlust ei rahuldatud. MTÜ esindaja Andres Haaveli sõnul ei olnud nende taotlus ka just kõige paremini vormistatud. Ranna ulatuslikuma puhastamise mõtet pole Päikesepesa siiski peast visanud.

Haaveli sõnul lõppes Mändjala rannas rannahoovuste liikumine ära pärast seda, kui aastakümneid tagasi rajati Nasvale muul. Ta meenutas, et 25 aastat tagasi sai mööda luiteid ilusasti Nasvale jalutada, nüüd takistavad seda pilliroog ja võsa.

Haavel selgitas, et liiv liigub igal aastal 200 meetrit Tehumardi poole. Seetõttu on vee liikumine häiritud. Adru ladestub, hakkab kasvama pilliroog. Mööda puhastuskraave tulevad maa poolt mageveetaimed, mis leiavad rannas endale soodsa kasvupinnase.  

Tihe võsa takistab rannas tuulte liikumist, mis mõjutab veetaset ega võimalda merel rannast taimi minema uhta. "Normaalsed protsessid on häiritud," tõdes Andres Haavel. Tema sõnul tuleb võsa kindlasti vähendada ja seejärel pidevalt hoolt kanda selle eest, et uut ei kasvaks.

Haavel kinnitas, et iga-aastane rannaliiva puhastamine jätkub. Ta lisas, et sellest on vaid hea meel, et nende töö võimaldab nii paljudel rannas puhata. Andres Haaveli sõnul on trend see, et eestlastel on rannas käimise periood üsna lühike ja aina rohkem kuuleb mere ääres ka mõnes muus keeles suhtlevaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles