Torm pani Sõrves liikluse seisma

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
SUURIMAT TÖÖD tuli päästjatel teha Anseküla kandis, kus teelekukkunud puu taha oli jäänud ootama mõnikümmend inimest. Appi tulid kohalikud ning teelolijad ise aitasid samuti okste koristamisega palju kaasa.
SUURIMAT TÖÖD tuli päästjatel teha Anseküla kandis, kus teelekukkunud puu taha oli jäänud ootama mõnikümmend inimest. Appi tulid kohalikud ning teelolijad ise aitasid samuti okste koristamisega palju kaasa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Pühapäeval üle Saaremaa läinud tsükloni kese tõi Sõrves kaasa üle 31 m/s ulatunud tuuleiilid ning jättis teele kukkunud puude taha kümneid liiklejaid.

Terve nädalavahetuse lõõtsunud tormi mõõtu tuuleiilid jõudsid oma haripunkti pühapäeval kella 13 paiku, kui tormitsükloni kese oli Saaremaa ja Hiiumaa kandis. Pärastlõunal hakkas tekkima ka ohtralt voolurikkeid ning kõige rohkem oli korraga vooluta 3800 klienti. Üleeile pärastlõunaks oli vooluta veel pea 700 klienti.

Foto: Erakogu

Murdunud puud andsid ohtralt tööd päästjatele. Salme vabatahtlikud pidid teelt koristama seitse puud, millest enamik olid korralikud jumikad. Suurim neist pea meetrise läbimõõduga. 

Salme vabatahtlik päästja Raul Mölder ütles, et nad sisuliselt sõitsidki puu juurest puu juurde. Väljakutsete arv oli Saaremaal päästeameti sõnul 34. Kannatada sai ka üks auto, mis teel olnud puule otsa sõitis. Mustjalas kukkus puu vastu elumaja ja Ansekülas abihoonele, lõhkudes katuse ja seinad.

Lümanda lähistel Koovil jäid tsükloni keskmesse ka lohesurfarid. Kõik surfarid said õnnelikult kaldale, kuigi nii mõndagi neist tuli mitmekesi kinni hoida, et lohe äkilise tuulepuhangu ajal sõitjat ootamatult üles ei kergitaks. Koovil mõõtsid surfarid puhangu kiiruseks 27 m/s. Seal lähistel Vilsandil oli mõõtejaama andmetel tuulekiiruseks 29,5 m/s. Roomassaare jaamas oli võimsaim tuulepuhang 26,3 m/s.

Foto: Erakogu

Torm tegi ka omamoodi spordiajalugu, kui kehva ilma tõttu katkestati Kuressaare linnastaadionil toimunud FC Kuressaare ja Nõmme Kalju vaheline jalgpallikohtumine. 

Tuul hakkas pallimängimist suisa segama ning oli mööda väljakut lennutanud ka suuremahulist teivashüppematti. Mäng jätkus eile. 

Foto: Erakogu

Tormituul lõhkus küll palju, kuid 60 aasta lõikes pühapäevased tuulekiirused esikümnesse siiski ei jõudnud. Sõrve 31,2 m/s oli selle jaama aegrea tugevuselt 12. tuul. Rekord kuulub siiani 13. detsembril 2014. aastal kiirusega 38,6 meetrit sekundis puhunud tuulele. 

Alates 1959. aastast on tuul puhunud kiirusega üle 30 m/s 17 korral. Eriti tormine aasta oli 1981, mil üle 30 m/s tuulekiirust oli aasta jooksul kolmel korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles