LUGEJA KIRI: Külas Carl Robert Jakobsonil

Saarte Hääl
Copy
Carl Robert Jakobson
Carl Robert Jakobson Foto: Avalik omand

Kuidas maitsevad naeris ja karask, kuidas käsikiviga teri jahvatada ja koorest võid teha, saime teada Kurgja talumuuseumis Pärnumaal.

Neljapäeva, 31. oktoobri külmal varahommikul sõitsid Orissaare gümnaasiumi 5.–7. klassi õpilased Kurgjale õppereisile.

Kurgjal jagati õpilased rühmadesse. Meie rühm jäi algul rehetuppa ja sai teada, kuidas vanal ajal süüa tehti. Seejärel õpetati meile, kuidas teha kaeraküpsiseid. Üllatusena tuli meil endil koorest võid teha. Alles siis saime hakata küpsisetainast valmistama. Kui küpsised ahjus, räägiti meile vana aja söögikommetest ja toitudest. Nii mõnigi sai esimest korda elus naerist maitsta. Siis tuli rehetuppa juba teine rühm ja meie läksime veskisse.

Veskis kõneldi teraviljadest ning nende kasutamisest, soovijad said käsikiviga teri jahvatada. Giid rääkis Carl Robert Jakobsonist, tema elust ja tööst. Kuna kohalik kool oli parasjagu remondis, ei saanud me seda vaatama minna.

Seejärel juhatati meid lauta, kus nägime loomi ja linde: hobuseid, lehmi, kukke ja kanu. Tagasi toas, räägiti veel vanaaja pererahvast, kes missugust tööd tegi. Meie hulgast valiti peremees ja perenaine ning sulased ja tüdrukud, kes said rollidesse sisse elada, laua katta ja tähtsuse järjekorras toitu võtma hakata. Ühepajatoit, karask, tee ja kaeraküpsised olid ülihead.

Oligi aeg koduteele asuda. Aitäh õpetajatele toreda koolipäeva eest! Jääme uut reisi ootama.

Sandra Leht, 6. klassi õpilane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles