Kuressaare bussijaam on võitluses laamendajatega jõuetu (2)

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
ÖINE RÜNNAK PRÜGIKASTIDELE: Öösel kolmveerand kahe paiku ilmusid ooteplatvormile kolm tütarlast ja kuus noormeest. Noored istusid pingile ja lasid napsupudelil ringi käia. Mingil hetkel tekkis aga ühel noormehel tütarlapsega sõnavahetus, misjärel nooruk prügikaste ründas.
ÖINE RÜNNAK PRÜGIKASTIDELE: Öösel kolmveerand kahe paiku ilmusid ooteplatvormile kolm tütarlast ja kuus noormeest. Noored istusid pingile ja lasid napsupudelil ringi käia. Mingil hetkel tekkis aga ühel noormehel tütarlapsega sõnavahetus, misjärel nooruk prügikaste ründas. Foto: Kuvatõmmis

Viimase aasta jooksul on politsei saanud Kuressaare bussijaama 70 väljakutset. Umbes pooled juhtudest on seotud avaliku korra rikkumise ja alkoholitarvitamisega.

Alles mõni nädal tagasi kirjutas Saarte Hääl, kuidas ilmselt armuvalus nooruk proovis jõudu bussijaama ooteplatvormi prügikastide peal. Õnneks jäid betoonkestas metallprügikastid terveks ning laamendamine ei toonud kaasa materiaalset kahju. Vandaali tegevus jäi ka turvakaamera vaatevälja, mistõttu on olemas ka pahateo salvestis. 

Foto: Kuvatõmmis
Foto: Kuvatõmmis
Foto: Kuvatõmmis

See on vaid üks avalikkuse ette jõudnud näide. Kuressaare bussijaama juhatuse liige Aare Lehtsi tõdes, et laamendajad ja purjutavad noorukid ei ole bussijaama tekkinud üleöö. See, et osa noori on valinud vale tee, on pigem sotsiaalne ja ühiskondlik probleem. "Minu kohustus ei ole neid noori kasvatada, selleks on meil noorsoopolitsei ja noorsootöötajad."

"Päeval suudame koos turvafirmaga mingi korra tagada, aga öisel ajal olen jõuetu," ütles bussijaama juht, lisades, et bussijaam vajaks alalist turvatöötajat, ent selle palkamiseks pole jaamal endal raha.

AARE LEHTSI: Sestpeale, kui majja kolis Kuressaare noortekeskus, on noored oma kogunemiskohana kasutanud just nimelt bussijaama.
AARE LEHTSI: Sestpeale, kui majja kolis Kuressaare noortekeskus, on noored oma kogunemiskohana kasutanud just nimelt bussijaama. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaares piirkonnapolitseiniku Priit Sepa sõnul on politsei bussijaama esindajatega kohtunud, et arutada, kuidas seal paremini avalikku korda tagada. Ka teisipäeva pärastlõunal said bussijaama esindajad politseiga turvalisuse teemal taas kokku. 

Politsei sõnul ei ole väljakutsete arv bussijaama viimasel ajal suurenenud, kuid probleeme alaealistega tuleb ette. Priit Sepa sõnul on politsei tabanud bussijaamas alaealisi alkoholi tarvitamas ja suitsetamas. 

Bussijaama hoones tegutseva noortekeskuse Noortejaam juhataja Anneli Meisterson kinnitas, et nemadki teavad, et bussijaam on probleemsete noortega hädas, ning teevad ses osas bussijaamaga koostööd. Ühe laua taha on kokku kutsutud koolide ja valla esindajad, politsei, lastekaitse ja sotsiaalpedagoogid ning bussijaama juhtkond.

Meistersoni sõnul pakuti sel kokkusaamisel ühe variandina välja, et bussijaama palgatakse turvamees ning kutsutakse appi ka politsei patrull. Noortekeskuse juhi sõnul leidsid koosolijad, et ka tavakodanikud peaksid avaliku korra rikkumisest politseile teada andma, olgu siis tegemist täiskasvanute või alaealistega.

"Noorte ennasthävitav ja probleemne käitumine on tingitud keerulisest sotsiaalsest taustast," sõnas Anneli Meisterson, lisades, et bussijaam ei ole kindlasti Kuressaare ainus murekoht, samasuguseid probleeme tuleb ette ka mujal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles