Seened sauna – üks, kaks, kolm!

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KALLIS KRAAM: Ahjuplaaditäiest kuivatatud lehterkukeseentest saab sellise portsu. Silja Vipre ütleb, et kuivatatud lehterkukeseente kilo maksab poes 250 eurot. Saaremaal on aga metsad neid nii täis, et anna olla. “Neid saab jõuludeni korjata,” kinnitab ta.
KALLIS KRAAM: Ahjuplaaditäiest kuivatatud lehterkukeseentest saab sellise portsu. Silja Vipre ütleb, et kuivatatud lehterkukeseente kilo maksab poes 250 eurot. Saaremaal on aga metsad neid nii täis, et anna olla. “Neid saab jõuludeni korjata,” kinnitab ta. Foto: Erakogu

Sauveres elav ja korilust sobiva ilma korral tavaliselt jõuludeni harrastav Silja Vipre tõdeb, et seeni kuivatada on lihtne. Üks variant on panna seened ahju kuivama ja mingit pikka juttu polegi. Kuivamine võtab muidugi omajagu aega, Silja kogemusel oma kuus tundi. Aga asi on seda väärt.

Silja Vipre
Silja Vipre Foto: Erakogu

Kuivatada soovitatakse neid seeni, mis kupatamist ei vaja – peamiselt puravikke ja kukeseeni. Seened tuleks puhastada kuivalt ja lõigata umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Seejärel laotada viilud ühekordse kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja panna kuivama 50-kraadisesse ahju. Ahju uks tuleks irvakile jätta.

Kui kodus on puuküttega ahi, saab seeni kuivatada näiteks soojamüüri ääres. "Ajad nöörile rivvi ja riputad näiteks pliidi kohale," õpetab Silja. Tasub siiski meeles pidada, et sel moel seened ühe päevaga kuivaks ei saa.

Muu hulgas soovitab Silja seeni kuivatada saunalaval. Nõnda mahub neid ühekorraga rohkem kuivama. Seentega samal ajal sauna minna muidugi ei maksa, muheleb ta. "Teed ikka ise enne sauna ära ja siis paned pärast veel ahjutäie puid alla, seened lavale ja hommikuks on olemas." 

Kui seened on kuivanud, tuleb neil lasta toatemperatuurini jahtuda ja panna seejärel paberkotti. Koti paned kenasti kinni ja hoiad kuivas jahedas kohas. Sel kombel säilivad kuivatatud seened isegi paar aastat.

Kuidas tarvitada?

Kui soovid kuivatatud seeni toiduks teha, võta ports seeneviile ja pane ca 15 minutiks kuuma vette. Seejärel pigista need kuivemaks, haki peeneks ja lisa kokates roale.

Kuivatatud seentest tehakse ka seenejahu. "Kõige mõnusam maitseaine üldse tulebki neist jahvatatuna," kinnitab Vipre. Selleks pane kuivatatud seened köögikombaini ja purusta, kuni saad peene puru. Hoiustamiseks kalla seenejahu klaaspurki. See sobib kastmetesse ja püreesuppidesse, samuti koos soola ja ürtidega liha maitsestamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles