Valla parklatrall teeb omapäraseid piruette

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Parkla. Pilt on illustratiivne.
Parkla. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Enam kui pool aastat tagasi alustas Saaremaa vallavalitsus ettevalmistusi parkimiskohtade põuas kesklinna uue avaliku parkla rajamiseks. Nüüdseks on alguspunkti tagasi jõutud.

Parkla jaoks maa otsinguid alustati kevadel, kui Kuressaare bussijaama taga asuva kinnistu omanik Toomas Tarus kurtis vallajuhtidele, et kõik kasutavad tema maad avaliku parklana. Tarus lubas, et paneb sellele peagi piiri. Oktoobris nii juhtuski.

Kuid juba juunis kuulutas vallavalitsus välja vähempakkumise kesklinna piirkonda avaliku parkla rajamiseks. Parima pakkumise tegi Garnisoni 15 kinnistu omanik Ogremor Holding, kes küsis aastas selle eest renti ligi 5000 eurot. Vallavalitsus leidis alguses, et see on parim pakkumine ja alustas firmaga läbirääkimisi. Mõni kuu hiljem sügisel leidis abivallavanem Jaan Leivategija, et firma küsitud summa on liiga suur ja Garnisoni 15 kinnistust loobuti.

Küll aga pööras vallavalitsus pilgud kohe kõrval asuva maatüki poole. Aadressi Garnisoni 15a kandev 500-ruutmeetrine hoonestamata kinnistu kuulus varem Kaitseliidule, kes selle märtsis 1400 euro eest vallavalitsusele müüs.

Maad ostes oli valla mõte anda see edasi riigile. Naabrusesse kerkib riigigümnaasium ja haridusministeerium soovis Garnisoni 15a koolile parklana välja ehitada. Vald andiski maa riigile tasuta.

Oktoobri lõpuks oli aga vallavalitsusele selgeks saanud, et maa tuleb vähemalt kuni riigigümnaasiumi valmimiseni avaliku parklana kasutusele võtta. Abivallavanem Jüri Linde uuriski ministeeriumist asja.

Eelmisel nädalal vastas haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets talle, et tegelikult pole seda kinnistut riigigümnaasiumile vaja.

"Kuna omandamise alus on praeguseks ära langenud, on riik valmis müügilepingut Garnisoni tn 15a osas poolte kokkuleppel muutma ja taastama tehingule eelneva olukorra nii, et Garnisoni tn 15a omanikuks oleks Saaremaa vald," kirjutas Laidmets vallavalitsusele saadetud kirjas.

Miks parklakohti väheks jäi?

Parklakohtade defitsiit on tekkinud kahel põhjusel. Esiteks kasvas pärast valdade ühinemist märgatavalt Kuressaares tööl käivate ametnike arv. Teiseks lõpetati aasta eest kevadel seoses ehitustöödega kesklinnas sealsetel tänavatel parkimine.

Aasta lõpus muutub taas tasuliseks Saaremaa tarbijate ühistule kuuluv parkla Saaremaa kaubamaja taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles