HOBI: Margus Sinimets taastab ajaloolist sõjamasinat

Tõnu Veldre
, Sõrve militaarmuuseumi konsultant
Copy
GAZ-MM-i kokkupanek peaks algama juba tuleval aastal ja Margus Sinimetsa sõnul avatud töökoja põhimõttel - kõik tulgu vaatama!
GAZ-MM-i kokkupanek peaks algama juba tuleval aastal ja Margus Sinimetsa sõnul avatud töökoja põhimõttel - kõik tulgu vaatama! Foto: Maanus Masing

Saaremaa Sõjavara Muuseumi juht Margus Sinimets on võtnud südameasjaks tuua uuesti teedele sõjafilmidest tuttava veoauto GAZ-MM.

Sõidukorda peaks masin saama kolme-nelja aasta pärast, siiani on Margus aktiivselt otsinud puuduvaid detaile. Päris nullist ta siiski ei alustanud: aastatega oli muuseumi õuele kogunenud mitu aiatraktorit, mis kunagi olid olnud veoautod GAZ-AA ja -MM. 

Nõukogude ajal tohtis tavakodanikul olla küll aiatraktor, kuid veoautot mitte. Seetõttu kauplesid nutikamad meistrimehed kolhoosist mahakantud sõidukid endale, saagisid auto raami lühemaks ning võtsid uksed eest ja katuse maha. Nõnda sai veoautost sotsialistliku maailmavaatega sobiv individuaalmajapidamise abivahend, mis ei pidanud isegi arvel olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles