MERIT KARISE: Mida tähendab kooli nimi?

Copy
Merit Karise
Merit Karise Foto: Erakogu

"Saaremaa vallavolikogu peaks kindlasti arvestama ja hindama kooli nime laiemas kontekstis, välistades tarbetu kordamise ja negatiivsete vastanduste võimalikkuse," kirjutab volikogu kultuuri- ja spordikomisjoni liige Merit Karise.

Kuressaare kaks peatset põhikooli on nimehääletuse teinud. Mida hääletati? Kuressaare gümnaasiumi kohapõhistest variantidest (Arensburgi, Tervisepargi, Roomassaare, Kure, Äärelinna, Karjamaa, Aedlinna, Nooruse) sai enim hääli viimane. Küllap eelistati Noorust lisaks tänava nimetamisele positiivsete seoste tõttu: noorusaeg, -uljus, -armastus jne.

Saaremaa ühisgümnaasium pani hääletusele nimed, mis viitavad kohale (Hariduse, Smuuli, Jänesteküla, Arensburgi, Rehemäe), isikule (Johannes Aavik), ajaloole (linnakool), müüdile (Ultima Thule), ajaloolisele edumeelsusele (mõlema soo ühiskool), ladina keelele (Prima Collegium Osiliansis). Enim hääli sai praeguse nimega kõlalt sarnanev Saaremaa Ühiskolleegium (SÜK), mille eelistuse taga ka mõistetav kahjutunne ainult põhikooliks muutumise pärast.

Irvhambad kipuksid vastandama

Mainin lühidalt kolleegiumi nimetusega seonduvat, mida on juba ka välja toodud. Eestis on kaks end kolleegiumiks nimetavat kooli: kristliku väärtussüsteemiga Vanalinna hariduskolleegium ning psüühikahäirete ja käitumisprobleemidega laste Maarjamaa hariduskolleegium. "Kolleegium" on "Seletavas sõnaraamatus" ametialane, poliitiline, nõuandev ühiskogu või ajalooline nimetus internaadiga kesk- või kõrgkoolile. Kindlasti tuleks vältida pleonasmi ehk sama või lähedase tähendusega sõnade (tarbetut) kuhjamist "ühis + ühiskogu", sest kooli tähendus pole ainus ega valdav. Saaremaa kolleegium kõlaks lihtsalt kui mingi nõukogu. Ingliskeelses tõlkes tuleks kasutada "college", mis külvaks segadust juurde. Saaremaa hariduskolleegiumi nime puhul võib lisaks tekkida küsimus, kas tegu on emma-kumma ülalnimetatud kooli filiaaliga. Parem, kui eesti keeles jääks "kolleegium" nimetustesse, kus see põhitähenduse järgi käibib, nt "ajalehe toimetuse kolleegium". Asjatult kordav on Hariduse kool, st kui nime kirjutada sõnata "tänav": haridus + haridusasutus. Nime tähendust vastandamise teel testides oleks üks hariduse kool ja teised hariduseta koolid. Ainult saarlane teab, et kool asub Hariduse tänaval. Kuressaare linnakool viitaks, et Kuressaares on ka maakool(id). Saaremaa ühiskool kõlaks ajaloo asjatu kordamisena, sest tänapäeva koolides käibki kaks sugu koos.

Nime kasutab kogu maailm

Ka Nooruse kooli saaks "tänavata" pleonasmiks hinnata nagu sõnapaari "noor tüdruk", sest põhikooliõpilane ongi noor. Irvhammas vastandaks Nooruse kooli vanaduse (vanameelsete?) koolidega. Nooruse pole siiski nii otsene kordamine haridusasutuse ees kui Hariduse, ja Kuressaare Nooruse Kooli (KNK) lubaks vahest ka keeleeksperdid. Kui teiste kohalike koolidega võrrelda, siis otseses tähenduses Saaremaa säravaima baltisaksa nimega on Luce kool. Vanalinna kool on asukohapõhine nimi, nagu kõik teised Saaremaa koolide nimed.

Vaatasin üldpildi loomiseks Eesti põhikoolide ja gümnaasiumide nimesid. Kohapõhiste järel on 2. kohal ajalooliste haridus-, kultuuri- ja ühiskonnategelaste nimed Gustav Adolfist Ignatsi Jaaguni, nii on nt nimetatud mitu kooli, mida eliitkoolideks peetakse. 3. kohal on kooli põhisuunda kirjeldavad nimed: reaalkool, kunstigümnaasium, inglise kolledž, prantsuse lütseum jt.

Olulisim soovitus vallale: kutsuda kokku nimekomisjon ja anda volikogule otsustamise aluseks komisjoni eksperthinnang.” - Merit Karise

Kuidas hinnata nime? Kui keeleliselt ja tähendustelt kõik korras, siis sihtrühmade seisukohast: koolid, nagu kogu Eesti, suhtlevad rahvusvaheliselt, seega ei kasuta ega tõlgenda nime ainult linn, vaid kogu maailm. Kooli nimetamisel on veel üks oluline aspekt: koolile on andnud, annavad praegu ja edaspidi sisu ja näo ainult inimesed – inimsuhted, inimese areng, püüdlused ja unistused. 

Parimal juhul väljub koolist oma kutsumuse leidnud noor, kes julgeb end teostada kogu maailmas. SÜG-i nimevariante analüüsides paistab enim Kuressaaret, Saaremaad, Eestit, õppimist, õpetamist, kultuuri, akadeemilisust, maailma muutvat ambitsiooni ja rahvusvahelist mõõdet ühest nimest – Johannes Aavik. 

Kuressaare, Saaremaa, Eesti saaksid kooli, millel on Aaviku vilistlaseks ja õpetajaks olemise tõttu kõigutamatu, kui mitte isegi ainuõigus selle ägeda keeleuuendaja, kultuuri- ja haridustegelase nime kandmiseks ja maailmas esindamiseks. Muidugi, Aaviku kui uuendusmeelse mehe nimi kõlaks hästi ka riigigümnaasiumi nimes, kui kodukool muu nime saab.

Kohalik, kitsam ring on oma pakkumised teinud. Aruteluainet jagub küllaga laiemast vaatevinklist, milline nimi kannaks kõige paremini Saaremaa (ja) edumeelse hariduse, ilusa eesti keele sõnumit ja kõla ka kaugemale, milleks on tänavast või kolleegiumist suuremad eelised Kuressaare ja Saaremaa kultuurilooga seotud nimel.

Viimane ja olulisim soovitus vallale: kutsuda kokku nimekomisjon ja anda volikogule otsustamise aluseks komisjoni eksperthinnang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles