Uuring: inimesed koguvad raha ellujäämiseks

Saarte Hääl
Copy
Raha.
Raha. Foto: pxhere.com

Värske uuringu kohaselt planeerib 54 protsenti inimestest oma sissetulekuid ja väljaminekuid, et igakuiselt toime tulla. Reisimiseks kogub raha 42 protsenti elanikest. 

Igakuiseks ellujäämiseks koostavad eelarve ning jälgivad oma kulutusi enim 50–59- ja 30–39-aastased, vastavalt 68 ja 54 protsenti. Reisimiseks koguvad raha inimesed vanuses 40–49 aastat ja enamik kuni 29-aastastest eelarvestavad oma kulutusi kodu ostmise eesmärgil.

"Ootamatute kulutuste katmiseks või võetud kohustustest kiiremaks vabanemiseks inimesed raha kõrvale ei pane, rääkimata investeerimisest või pensioniks säästmisest," kommenteeris uuringu tellinud BB Finance OÜ juhatuse liige Urmo Kokmann. "Eestis on säästmiskultuur veel lapsekingades, elame rohkem hetkes ja kogume kogemusi, mitte asju."

Ta lisas, et paljud ei teadvusta, mis neid ees ootab. "Inimesed ei oska ega ka taha mõelda, et võib tekkida ootamatuid kulutusi. Veel vähem tahetakse mõelda, mis ootab ees 20 või 30 aasta pärast ja mõistetavalt tegeletaksegi igapäevase ellujäämisega."

Uuringu kohaselt suudab ligi 39 protsenti elanikest igakuiselt kõrvale panna kuni 100 eurot. 

Eestlaste tarbimisharjumusi ja rahalisi kulutusi käsitleva uuringu viis läbi uuringufirma Norstat. Juulis kahe nädala vältel läbiviidud uuringus osales 503 inimest üle kogu Eesti vanuses 20–60 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles