Idee: hakkame tähistama õunapuude õitsemisaega

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Jaapanlaste jaoks on kirsipuude õitsemine kui rahvuspüha. Miks ei võiks meie sarnaselt tähistada õunapuude õitsemist kui aasta üht kaunimat aega?

Kunstnik Aare Martinson on seda mõtet endas kandnud juba mitu aastat ja otsustas nüüd avalikkusele välja pakkuda projektina “Öö aeg”, mida vallavalitsus nõustus ka 2900 euroga toetama.

Idee tekkis Martinsonil metsas ringi uidates. "Kevadel võsas ringi kolades sattusin kolmele täisõites õunapuule. Siis märkasin kiviaia jäänust. Ja mõtlesin, et majast pole enam jälgegi, aga õunapuud õitsevad igal kevadel jonnakalt ja truult edasi. See läks kuidagi hinge. Need on nagu kultuuri ja järjepidevuse peegeldajad," rääkis ta Saarte Häälele.

Õitsemisaja tähistamine sobiks ajaliselt ka suve- ja turismihooaja alguse äramärkimiseks. "Ilmad on ilusad, rahvas läheb liikvele. Mai lõpus tulevad juba aiandus- ja lillepäevad," nentis Martinson, kelle sõnul võiks õitsemisaega tähistada terve rea üritustega. Näiteks õunapuude kasvatamisele pühendatud seminariga, kevade-, õitsemise- ja õunapuude teemalise haikukonkursiga ning fotokonkursiga "Ma tahaksin kodus olla, kui õunapuud õitsevad". Mitmete koostööpartneritega on juba läbi räägitud avatud õunaaedade külastamise idee, mida saab laiendada piknike, kontsertide, kunstiürituste ja muude ettevõtmistega.

Martinson loodab, et hooaja algust tähistavast ürituste sarjast kujuneb üldrahvalik igakevadine positiivseid emotsioone tekitav ettevõtmine, millega oodatakse liituma käsitöölisi, turismiettevõtjaid, suveniirivalmistajaid, toitlustajaid ja teisi ettevõtjaid. 

Õunapuu – nii hingele kui ka ihule

Õunapuu ilmus Eesti mõisaaedadesse 18. sajandil ja levis sealt taluaedadesse, kujunedes meie talu- ja pärimuskultuuri lahutamatuks osaks. Õunapuule ja tema õitsemisele on pühendatud mitmeid rahva seas populaarseks saanud laule.

Õunaõis on kui ilu ja kaduvuse sümbol. Kaunis, kuid kiiresti käest libisev nagu elugi. Seepärast osakem rõõmu tunda õunapuude õitsemise imelisest ajast ning pakkugem hinge rikastavaid emotsioone vastukaaluks kõikjal laiavale materiaalsusele.

Uue algatusega soovitakse õitsemisaja tähistamise kaudu väärtustada ja suuremat tähelepanu pöörata ka õunale kui põhjamaisele tervislikule puuviljale ja õhutada inimesi rohkem sööma õuna ja sellest toodetud saadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles