Metssigade küttimiskohustus võib juba täidetud olla

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Metssiga. Pilt on illustreeriv
Metssiga. Pilt on illustreeriv Foto: Andrew/Sputnik/Scanpix

Saaremaa jahimehed on novembrikuu seisuga küttinud 470 metssiga, mis tähendab et maakonna soovituslik küttimismaht võib tänaseks juba täis olla.

Käimasoleval jahiaastal peavad  Saare maakonna jahimehed laskma vähemalt 500 metssiga, millest 200 isendit jääb katkuvaba Muhu saare jahimeeste ülesandeks ja ülejäänud Saaremaa jahimeestele.

Metssigade küttimismaht on jaotatud jahipiirkondade vahel proportsionaalselt nende pindala järgi.

Kütitavate kesikute ja täiskasvanud sigade seas peaks emiste osakaal olema vähemalt 50 protsenti ja põrsaste osakaal kütitavate isendite seas 50 protsenti.

Kuivõrd novembri lõpuks oli rajalt maha võetud juba 470 siga, pole välistatud, et kohustus on tänaseks juba täidetud. Saarte jahimeeste seltsi tegevjuhi Ive Kuninga sõnul laekub detsembri küttimisstatistika jaanuaris, mistõttu on vara kokkuvõtteid teha.

Kuningas ütles, et viimati leiti seakatku haigestunud siga aasta algul, antikehadega leide tuleb ette rohkem. "Õrnalt on sigu rohkemaks läinud, aga kindlasti pole neid nii palju kui varasematel aastatel," möönis ta.

Pärast seakatku puhkemist maakonnas 2016. aastal on sigade arv oluliselt vähenenud, see kajastub ka küttimisstatistikas. Möödunud aastal oli Saaremaa puhul keskkonnaagentuuri soovituslik küttimismaht 900 isendit, millest jäi küttimata 127 siga.

Aasta varem oli soovituslik küttimismaht Saare maakonnas 1900, kuid kütiti koguni 2110 metssiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles