Go Bus hakkab uusi busse liinidel testima

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
LÄHIPÄEVIL TESTIMA: Go Bus´i töödejuhataja Nikolai Jakovetsi sõnul suunduvad uhiuued diiselbussid Saaremaa maakonnaliinidele reisijaid teenindama võib-olla juba sel nädalal.
LÄHIPÄEVIL TESTIMA: Go Bus´i töödejuhataja Nikolai Jakovetsi sõnul suunduvad uhiuued diiselbussid Saaremaa maakonnaliinidele reisijaid teenindama võib-olla juba sel nädalal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ehkki uued bussid alustavad Saaremaa maakonnaliinidel 1. veebruarist, ei ole Go Bus vallavalitsuselt veel busside kujundust saanud, et sõiduvahenditele kihelkonnakirjad peale kleepida.

Esimesed bussid on Saaremaal kohal ning üksteise järel peaksid nad kohale jõudma kõik, kinnitas Go Bus’i Saaremaa logistik Ülle Magus-Lehtmäe. Eilseks oli kohal viis uut bussi ja Magus-Lehtmäe sõnul on järgnevatel nädalatel oodata ka ülejäänuid.

"Selle nädala lõpus või järgmise alguses võib neid Saaremaal ka juba sõitmas näha, sest plaanime diisliga töötavad bussid testimiseks liinile saata," avaldas bussifirma esindaja.

Uued bussid hakkavad sõitma kõikidel Saaremaa liinidel, kinnitas Magus-Lehtmäe. Esialgu on bussid aga üleni valged. "Ootame Saaremaa vallavalitsuselt pikisilmi kujundusi, et saaksime busse üle kleepima hakata," lausus Ülle Magus-Lehtmäe.

Vallavalitsuse transpordispetsialist Merike Sõrm ütles aga, et busside kujunduseks vallal lisavahendeid ei olegi. "Kujunduse teevad meile ametikooli õpilased," selgitas Sõrm.

Tema sõnul toimub neljapäeval Kuressaare ametikoolis ka selleteemaline koosolek. Sõrm lisas, et isegi kui 1. veebruariks kujundust veel ei ole, siis busside sõitmist see ei sega. "Loodame siiski, et jõuame," oli Sõrm lootusrikas.

"Kujundus on vist üllatus. Meie seda ei tea, mis siia peale tuleb. Triipudest käib kogu aeg jutt, aga millised… " tõdes Go Bus’i Saaremaa töödejuhataja Nikolai Jakovets. "Kui tulevad, siis tulevad. Ju siis näha on," arvas ta. Uutel bussidel pole tema hinnangul aga viga midagi. "Ise sõitsin, tõime Vilniusest kohale, täiesti normaalsed!" kiitis töödejuhataja.

Uued bussid.
Uued bussid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kokku tuleb Saaremaa maakonnaliinidele 26 uut Isuzu, Iveco ja Scania bussi, millest 21 on gaasikütusel ning neis on 19, 27, 31 või 51 istekohta, lisaks seisukohad. Isuzu bussid on Jakovetsi sõnul Go Bus’i jaoks esimesed, selle tootja busse pole neil seni olnud.

Kõik uued bussid on varustatud konditsioneeride, alkolukkude, WiFi ja USB-pistikute ning elektrooniliste infotabloodega, millelt reisijad näevad järgmiste peatuste nimesid. Samuti on bussides kaamerad, et kellelgi reisijatest ei õnnestuks seal mingeid lollusi teha.

"Alkolukud on aga sellised, et enne peab juht puhuma ja kui on jääknähud, siis ei lähe buss käima," selgitas Jakovets. Millal saabuvad gaasibussid, et neidki saaks testima hakata, töödejuhataja eile veel ei teadnud. "Ei ole ju gaasitanklatki veel," nentis Nikolai Jakovets.

Vald lubas kihelkonnamustreid

Saarte Hääl kirjutas aasta tagasi, et Saaremaa vallavalitsus tahab tänavu liinile tulevad uued bussid kaunistada kihelkonnatriipudega.

Saaremaa vallavalitsuse toonane transpordinõunik Karl Tiitson ütles tol korral, et kihelkonnamustrite idee pakkus välja valla kultuuriosakond, kelle käest maakondliku bussihanke läbiviijad nõu küsisid. Vald soovis tema sõnul vedajalt, et kõik bussid oleksid valged, et neile saaks kleepida kihelkonnamustri. "Päris lukus see idee veel ei ole, lõplik kujundus selgub siis, kui on selge, millised bussid meile täpselt tulevad," rääkis Tiitson. Kleebisdisaini valmistamise ja paigaldamise maksumus on kuni 500 eurot (ilma käibemaksuta) ühe bussi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles