Alanud aasta tõotab Saaremaa automüügiturule uusi tuuli

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
ENDISELT LEMMIK: Mart Kesküla sõnul on üks saarlaste lemmikuid endiselt Toyota Corolla ning seda kinnitavad ka müüginumbrid.
ENDISELT LEMMIK: Mart Kesküla sõnul on üks saarlaste lemmikuid endiselt Toyota Corolla ning seda kinnitavad ka müüginumbrid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Maanteeameti esmaselt registreeritud sõiduautode statistika näitab, et Saare maakonnas kanti läinud aasta jooksul uusi autosid registrisse ühtekokku 657.

Foto: SH

Aasta varem tuli kogu aasta skooriks maakonnas 778 sõiduautot, seega kanti läinud aasta jooksul registrisse koguni 121 autot vähem.

Mis puutub nn uhiuutesse ehk läinud aasta puhul väljalaskeaastaga 2019 autodesse, siis neid registreeriti maanteeameti sõidukite registriosakonna peaspetsialisti Aime Parve andmetel Saaremaal 281. Aasta enne seda soetasid saarlased endile aga 369 uhiuut sõiduautot, mille väljalaskeaasta oli toona 2018.

Üks saarlaste lemmikmarke on viimastel aastatel olnud Toyota, mille erineva väljalaskeaastaga mudeleid kanti mullu registrisse 73, neist 59 olid väljalaskeaastaga 2019. 

Lemmikud endiselt lemmikud

Toyotasid müüva Tesman Auto müügi- ja teeninduse konsultant Mart Kesküla tõdes, et läinud aasta oli kahtlemata põnev, kuna enamik Toyota sõiduautode mudelivalikust vahetus välja uute vastu.

Klientide lemmikute osas aga suuri muutusi pole. Edetabelit juhivad endiselt Toyota RAV4 ja Toyota Corolla. "Välja saab tuua, et huvi hübriidide vastu on läbi aastate olnud kasvavas joones ning tänavatel võib näha aina enam Toyotasid, mis kannavad märgistust Hybrid," märkis Kesküla.

Tema sõnul pidasid ka aasta alguses tehtud prognoosid paika ja seatud müügieesmärgid said saavutatud. "Võrreldes aastaga 2018 müüsime Toyotasid sarnases mahus," kinnitas ta. Kesküla möönis, et 2019. aasta algus oli küll veidi rahulikum, kuna uue RAV4 ja Corolla tarne algus klientidele jäi pigem esimese kvartali lõppu või teise kvartalisse.

Kui Toyota püsib saarlaste lemmikute seas, siis mark, mille osas võib tänavu just uhiuute autode puhul ilmselt oodata müügikasvu, on Volkswagen. Seda põhjusel, et seni Auriga keskuses asunud samuti kunagise saarlaste suure lemmiku Honda müügiesindus sõlmis aastavahetusega otsad kokku ning samal pinnal alustab tänavu Volkswageni esindus.

Maanteeameti statistika andmetel registreeriti mullu esmaselt 71 VW erinevat mudelit. Neist 16 väljalaskeaastaga 2019. Senine Honda ja nüüdne Volkswageni müügiesindaja Saaremaal ML Autoservice’i omanik Maidu Lempu on margivahetuse osas optimistlik.

"Oma müügieesmärgi, mis eeldasime, täitsime ära," tõdes Lempu Honda viimasest müügiaastast kõneldes.

VW osas on Lempu aga seisukohal, et see mark lubab palju rohkemat. "Juba mudelivalik on oluliselt suurem ja bränd oma muude toodetega toetab müügipoolt palju," tähendas ta.

Kuu lõpus juba avatud

Kui esialgu sooviti VW müügiga alustada tänavu kevadel, siis tegelikult on esindus klientidele avatud juba jaanuari teisest poolest. "Kuu lõpus tulevad autod saali," kinnitas Lempu.

Juba mudelivalik on oluliselt suurem." - Maidu Lempu, ML Autoservice’i omanik

Ametlik salongi avamine jääb siiski aprillikuusse, nagu plaanitud. Sinnamaani käib sisseelamine ja klientidel on võimalik saalis autodega tutvuda ning neid ka osta. Mis puutub veel Hondasse, siis tulevasele Volkswageni pinnale jääb endiselt alles Honda teenindus.

VW Baltikumi müügijuht Merli Ainsaar põhjendas Saaremaale tulekut sellega, et siin on uute sõidukite müük võrreldes eelmise aastaga taas kasvama hakanud. "Kuna Saaremaal elab üle 31 000 inimese ja neist enam kui 13 000 elab Kuressaares, siis näeme turul kasvupotentsiaali," selgitas Ainsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles