Monumendi rahata jätmine lõi Saarte Kalandusse lõhe (1)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
AARNE PÕLLUÄÄR Raiekivi säärel kohas, kuhu peaks rajatama suure meresõitja mälestusmärk.
AARNE PÕLLUÄÄR Raiekivi säärel kohas, kuhu peaks rajatama suure meresõitja mälestusmärk. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Saarte Kalanduse juhatuse esimees Jüri Saar pani ameti maha pärast allajäämist tulises vaidluses admiral Bellingshauseni monumendi rahastamise üle.

Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Jüri Saar kuulus Euroopa Kalandusfondi raha jagava MTÜ Saarte Kalandus juhatusse vallavalitsuse esindajana. Endine maavanem, riigikogu liige ja omavalitsusjuht oli juhatuse esimees 2015. aasta detsembrist.

Saar ütles Saarte Häälele diplomaatiliselt, et neli aastat on pikk aeg ja ta otsustas Saarte Kalandusest eemale jääda abikaasa soovitusel.

Taandumise sügavam põhjus on aga Saaremaa vallavalitsuse projektis, mille Saarte Kalanduse hindamiskomisjon ootamatult kehvaks hindas ja valla enam kui 50 000 eurost ilma jättis. 

Vallavõim küsis raha, et rajada tänavu suveks Kuressaarde Raiekivi säärele valgest ja mustast marmorist mälestusmärk. Kokku maksab Saaremaalt pärit maadeuurija admiral Bellingshauseni auks kavandatud monument 170 000 eurot ja puudu on just Saarte Kalandusest loodetud summa.

Kuulikindel projekt

Vallavalitsus ei olnud äraütlemisega nõus ja esitas detsembris Saarte Kalandusele vaide, kus kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär nõudis projekti uut hindamist. Põlluäär on Saarte Kalanduse hingeeluga peensusteni kursis, sest juhtis ise selle juhatust enne Jüri Saart. 

Veel enam, projekti kokkukirjutanud vallavalitsuse kultuurinõunik Kristel Peel on varem töötanud Saarte Kalanduse projektijuhina. Seetõttu pidi Bellingshauseni rahataotlus olema kuulikindel. Ometi põmmutas hindamiskomisjon projekti pilbasteks, andes keskmiselt hindeks vaid 1,7 ehk alla kahepunktilist miinimumi.

Vallavalitsuse vaiet arutas Saarte Kalanduse juhatus esimest korda 10. detsembril ja uue aasta hakul taas, kuid kordushindamisega nad hääletuse tulemusel nõus ei olnud. Ainsa erandina toetas vallavalitsuse nõuet juhatuse esimees Jüri Saar, kes Saaremaa valla esindajana ei saanud teisel meelel ollagi. Saar tunnistab: "Ühest küljest ei saanud ja teisest küljest arvasin, et võiks anda uue võimaluse."

Saarel tekkis vaidluses terav sõnavahetus Saarte Kalanduse juhatuse liikme, ettevõtja ja vallavoliniku Mihkel Undrestiga. Vaidluses allajäänud Saar esitas avalduse kohalt lahkumiseks ja vallavalitsusele saadetud vaideotsusele on alla kirjutanud Saarte Kalanduse juhatuse liige Tiina Mai.

Eesti mõistes oluline

Madis Kallas
Madis Kallas Foto: SH

Saaremaa vallavanem Madis Kallas ütles Saarte Häälele, et nende arust on Bellingshauseni mälestuse jäädvustamine kogu Eesti mõistes nii oluline, et kavas on täiendatud projekt esitada uuesti Saarte Kalanduse kevadvooru.

Madis Kallas plaanib minna projekti isiklikult kaitsma ja tema sõnul on uues taotluses kavas põhjalikumalt lahti kirjutada kohad, mis hindamisel said liiga madala hinde.

"Mööname, et projekt ei ole seotud otseselt kalandusega, aga meetmest on võimalik küsida toetust ka merekultuuri tutvustamiseks ja merendusega seotud pärandi eksponeerimiseks," lausus Kallas.

Jüri Saar: kodus oleks veidi rohkem teha

Miks te Saarte Kalanduse juhatuse esimehe kohalt taandusite?

Kui inimestel tulevad uued väljakutsed, siis nad loobuvad vanadest. Mul samamoodi. Proua tegi väljakutse, et oleks vaja kodus veidi rohkem teha. Muidu ta peab tegema mingi avaliku hanke. Ma kandideerisin ja saan nüüd rohkem kodus olla.

Sellest vastusest loen välja, et te ei taha lahkumise põhjustest väga rääkida?

Ei olegi midagi rääkida, nii sai otsustatud ja neli aastat on minu meelest päris pikk ja piisav aeg.

Aga rääkides Bellingshauseni monumendist, mille kohta hindamine ütles, et see ei ole väga hästi kirjutatud projekt. Olete nõus? 

Pean olema nõus. Hindamiskomisjon on sõltumatu ja juhatus saab ainult tähelepanu juhtida, kui komisjon on formaaljuriidilisi vigu teinud. Aga kas inimesed panevad nulle või kolmesid, selles osas ei tohi ma midagi öelda. Ega ma sisuliselt ei tea ka sellest, olles kogenud inimesena hoidnud ennast hindamiskomisjoni tööst väga kaugel, et mitte saada süüdistust, et oled seotud. 

Kui vallavalitsuse inimesed teevad kevadvooru jaoks uue projekti, kas neil võib olla eduvõimalusi?

See sõltub ikkagi hindamiskomisjonist. Eks neil peab laskma uuesti hinnata, kas nad näevad parandusi ja muudatusi.

Samas võib küsida, miks olukord pooleaastase vahega nii palju muutub, et selle hind võiks olla 50 000 eurot, mis projektile välja makstakse?

Nojah, eks neid küsimusi on siit- ja sealtpoolt. 

Olen hindamiskomisjoni töö osas kuulnud kahtlusi, et võib-olla see ei olegi lõpuni erapooletu, ühel või teisel põhjusel. Olete kuulnud selliseid väiteid? 

Ma olen pannud omale tropid kõrva selles osas. Kui ma nüüd ei ole enam juhatuses, võin ju samasuguseid arvamusi kuulata, aga juhatuses ei saanud võtta seisukohta hindamiskomisjoni hinnete kõrguse osas. Seal on nendele tõesti antud subjektiivsed võimalused. Aga hindamiskomisjon on valitud suhteliselt suur, nii et lõpuks peaks keskmine ju välja tulema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles