Vald kavandab kaasaegset kontserdimaja

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Kontsert. Foto on illustreeriv.
Kontsert. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Saaremaa valla kultuuri arengukava aastateks 2020–2030 sisaldab muu hulgas kaasaegsete lahendustega kultuurikeskuse-kontserdimaja ja nn Tantsude maja rajamist.

Vallavalitsuse poolt avalikule arutelule suunatud arengukava visiooni järgi on Saaremaa kümne aasta pärast kaasaegse, kuid traditsioone hoidva erksa ja aktiivse kultuurieluga saar.

Mõõdikute järgi oleks siis suurüritusi vallas 20 ehk sama palju kui praegu, huvi- ja taidlusringide arv vallas poolteistsada ja nendega seotud harrastajaid umbes 1900 ehk samuti tänasel tasemel. Valla kultuuri- ja rahvamajade ning Kuressaare teatri korraldatud üritustel osalejate hulk on tõusnud 102 000-lt 120 000-le ja valla sündmuste portaali kasutustihedus 10 000 klikilt kuus 20 000-le. Kultuuri baasrahastamine koos tegevus- ja projektitoetuste ning stipendiumidega kerkib 600 000 euroni aastas.

Arengukava näeb ette ka kultuuritaristu säästva majandamise ja kaasajastamise, sealhulgas Orissaare, Sandla ja Tornimäe kultuurimaja rekonstrueerimise, Karja mõisahoone arendamise, Leisi laululava rekonstrueerimise, Kuressaare laululava ning Lümanda pargi lava ehituse, samuti kaasaegsete lahendustega kultuurikeskuse-kontserdimaja ja Tantsude Maja ehituse Kuressaarde.

Saaremaa valla kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär
Saaremaa valla kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluäär selgitas, et viimase kahe puhul mõeldakse ühte kompleksehitust, mille vajadust on arengukava arutelu käigus väga tugevalt rõhutatud.

“Täna puudub piirkondades ja ka Kuressaares kõrgkultuuri esinemiskoht ja see oleks üks võimalik lahendus pikas perspektiivis,” ütles Põlluäär, lisades, et mõtelda tuleb suurelt, vajadused aga kavandada vastavalt reaalsusele. “Toonitan, et tegemist on ettepanekuga ja arengukava perioodi lõppedes saame hinnata vajaduse ja teostuse proportsionaalsust. Hetkel on ta sisse kirjutatud kümne aasta perspektiivis, kuhu jäävad sisuliselt kolmed valimised,” lausus ta.

Kultuuriobjektide investeerimisplaanid on arengukavas loetletud ajalise graafikuta. “Täpsemad investeeringute plaanid lisatakse iga-aastaselt ülevaadatavasse eelarvestrateegiasse. Lõpliku valiku teevad siiski poliitikud vastavalt reaalsetele võimalustele,” rääkis Põlluäär.

Orissaare kultuurimaja rekonstrueerimine on juba lisatud eelarvestrateegiasse aastaks 2021. Teised objektid jäävad ootama oma järge ja kokkuleppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles