Kuressaare teater jõuab veerand sajandi järel Shakespeare'ini

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ROKKISID TÄIEGA: Tarvo Sõmer, Velvo Väli ja Ardo Ran Varres 1996. aasta lavastuses "Shakespeare'i kogutud teosed".
ROKKISID TÄIEGA: Tarvo Sõmer, Velvo Väli ja Ardo Ran Varres 1996. aasta lavastuses "Shakespeare'i kogutud teosed". Foto: Rakvere Teater

Kuressaarest pärit lavastaja Sander Pukk alustab sügisel tööd lustaka tükiga "Shakespeare'i kogutud teosed", mille kaudu saab ka Kuressaare teater klassikuga n-ö käe valgeks.

Tegu pole siiski mitte Shakespeare'i enda teose, vaid paroodiaga klassiku näitemängudest, mille lõi ameeriklaste Daniel Singeri, Jess Borgesoni ja Adam Longi näitetrupp. Tükk jõudis esmakordselt publiku ette 1987. aastal maailma suurimal kunstifestivalil Edinburgh Fringe. Londoni Criterion Theatre'is püsis see repertuaaris tervelt üheksa aastat ja populaarset tükki on esitatud paljudes keeltes üle kogu maailma. Näitemäng hoiab jätkuvalt enda käes kõige lühema Hamleti-versiooni maailmarekordit – 43 sekundit, nii nagu ka lühima tagurpidi mängitud Hamleti rekordit – 42 sekundit.

Vaid kolm näitlejat

"Otsustasime selle tüki kasuks mitte sellepärast, et meil oleks repertuaari hädasti komöödiat vaja, vaid seetõttu, et meil on ees päris keeruline suvi," selgitas Kuressaare teatri loomejuht Aarne Mägi. Ta rääkis, et August Mälgu teose "Õitsev meri" põhjal valmivas suvelavastuses osaleb koos harrastajatega üle kahekümne inimese ja mängupaik on väljaspool Kuressaaret. Shakespeare'i tükis on aga vaid kolm näitlejat ja see on väga sobiv külalisetenduste andmiseks nii Saaremaal kui ka mandril.

Lavastaja Sander Pukk ütles, et on tegelikult juba ammu tahtnud kodulinna teatris lavastada. Samuti tunneb ta tänu varasemale koostööle kaht Kuressaare teatri näitlejat – Jürgen Gansenit ja Markus Habakukke.

Lavastaja Sander Pukk
Lavastaja Sander Pukk Foto: Erakogu

Enne mandrile siirdumist jõudis Pukk lõpetada Kuressaares esimese klassi. Saaremaaga seob teda vanavanemate kodu, kus ta lapsepõlves palju suvesid veetis ja mida viimasel ajal koos vanematega on kõpitsenud.

Mägi märkis, et "Kogutud teosed" eeldab näitlejatelt Shakespeare'i tekstide tundmist. See on taust, mis otseselt publikuni ei jõua, kuid on näitleja jaoks väga oluline. "Eks näe, kuidas läheb, aga loodetavasti ei jää see Sandriga meie viimaseks koostööks," lausus ta.

"Shakespeare'i kogutud teosed" ei ole Saaremaa vaatajatele sugugi tundmatu tükk – 1996. aastal tõi selle Rakvere teatris lavale Ain Prosa, osades värsked lavakunstikooli 17. lennu lõpetajad Tarvo Sõmer, Ardo Ran Varres ja saarlane Velvo Väli. Lavastus oli teatri repertuaaris mitu aastat ja sellega anti külalisetendusi üle Eesti, sealhulgas ka Kuressaares.

Velvo Väli ütles Saarte Häälele, et "Kogutud teosed" oli noorte näitlejate jaoks päris tõsine väljakutse – tegu oli nende kõige esimese tööga esimeses töökohas, lisaks jõudis see lavale olukorras, kus teatris oli valitsenud pikk mõõnaperiood. Risk tasus end ära ja uute näitlejate nooruslik energia tõi teatrile publiku tagasi.

Tulistasid lavalt irooniat

"Me saime tükki põimida kogu oma iroonia tollase olustiku vastu ja seda lavalt täie hooga tulistada," meenutas Väli, kelle sõnul olid sedalaadi lavastused toona päris uudsed. Sarnast rada oli 1991. aastal tallanud ka Elmo Nüganen lavastusega "Armastus kolme apelsini vastu".

Velvo Väli
Velvo Väli Foto: Rakvere Teater

Näitemängu klassikalist algmaterjali kommenteerides ütles Väli, et paarkümmend aastat tagasi oli koolis veel kohustuslik kirjandus ja loeti rohkem, tänapäeval on asi selles osas kehvemaks läinud. "Aga ehk Hamletit või et Othello oli mustanahaline, ikka teatakse ning nimed Romeo ja Julia veel ütlevad inimestele midagi," muigas ta.

"Shakespeare'i kogutud teosed" saab praeguse plaani järgi lavaküpseks järgmise aasta alguses. Tänavuse sügishooaja peaks aga avama Indrek Hargla kirjutatud näitemäng, mis toob vaatajateni taas ühe kriminaalse loo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles