Külaselts tahab kaablimaale sundvaldust

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Valgusoptiline kaabel.
Valgusoptiline kaabel. Foto: Elmo Riig

Tahula külaselts soovib, et vallavalitsus seaks sundvalduse kinnistutele, mida läbib kiire internetiühenduse jaoks paigaldatud valguskaabel.

Kaabel paigaldati Tahula külla eelmise aasta lõpul kinnistute omanike, MTÜ Tahula Küla, OÜ Raunakivi ja Saaremaa vallavalitsuse koostöös ning LEADER-meetme toel.

Anu Hanseni (MTÜ Tahula Küla) sõnul jäi aga sundvaldus kinnistutele miskipärast seadmata, olgugi et projekteerijatega oli sellest juttu.

“Nüüd, kus projekt on lõppenud ja kõik kaabli kasutajad õnnelikud, soovime, et tulevikus ei ootaks meid halbu üllatusi,” kirjutas Hansen vallavalitsusele saadetud kirjas. “Näiteks mõne kinnistu müügi puhul kaevatakse meie kaabel välja ja öeldakse, et nii võibki.”

Hansen küsis vallavalitsusele saadetud kirjas, kas vald saab teha sundvalduse sellele osale kinnistutest, kust valguskaabel läbi läheb.

“Alati ei seata sundvaldusi, selleks võib olla ka reaalservituut,” ütles valla jurist Kaire Müür. Tema sõnul on kõik maaomanikud andnud kaabli paigalduseks kooskõlastused. Müür lisas, et vallavalitsus saab sundvalduse seada pärast vastava taotluse esitamist. Maakorraldusspetsialist Inge Aru selgitas, et see, kes tellib mingi kaabli või trassi, esitab ka vallale taotluse sundvalduse seadmiseks.

“Antud juhul oli asja algataja OÜ Raunakivi, hiljem MTÜ Tahula Küla, kes tellis valguskaabli paigaldamiseks projekti firmalt Sideprojekt OÜ,” ütles Aru. Aru sõnul esitati vallale taotlus ehitusloa ja kasutusloa saamiseks. Taotlust sundvalduse seadmiseks kinnistutele, mida valguskaabel läbib, aga ei esitatud.

“Nüüdseks on vallapoolne info edasi antud ja vald ootab tellijalt sundvalduse seadmiseks taotlust koos lisadega,” lausus Aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles