Töö turismihooaja pikendamise nimel kannab vaikselt vilja

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
ROOTSLASTE TULEKUKS VALMIS: Kuressaare lennujaama klienditeenindaja Stella Kippak ja maapealse teeninduse eest vastutav Merle Randla on iga kell valmis teenindama suuremat hulka lennureisijaid.
ROOTSLASTE TULEKUKS VALMIS: Kuressaare lennujaama klienditeenindaja Stella Kippak ja maapealse teeninduse eest vastutav Merle Randla on iga kell valmis teenindama suuremat hulka lennureisijaid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eelmise aasta majutuse numbrid olid Saaremaa turismiinimeste kinnitusel kenad. Statistikaameti andmetel ööbis Saare maakonnas mullu 174 172 inimest.

Visit Saaremaa turismikonsultandi Kristina Mägi sõnul on seda üheksa protsenti rohkem kui aasta varem. Kõige suuremat kasvu näitasid seejuures hooaja alguse kuud. "Selle üle on kahtlemata suur rõõm," kinnitas Mägi.

Majutatute arvud hakkasid statistikaameti andmetel läinud aastal kasvama tegelikult kohe jaanuaris. Turiste oli aasta varasemaga võrreldes rohkem nii jaanuaris kui ka veebruaris. Vaid märtsis oli maakonna majutusasutustes peatunud inimesi veidi vähem, kuid sealt edasi aprillist kuni novembri lõpuni käis Saare maakonnas turiste igal kuul rohkem kui 2018. aastal.

Aastaid selle nimel pingutatud

Kui näiteks tunamullu aprillis peatus siinsetes spaades ja hotellides 8173 inimest, siis läinud aastal samal ajal külastas meid ligi 2000 turisti rohkem. Rääkimata suviste tippkuude kasvudest – juunis väisas Saaremaad näiteks enam kui 4700 turisti aasta varasemast rohkem –, on kasv olnud stabiilne ka septembris, oktoobris ja novembris. Vaid detsembris oli turiste varasemast kübeke vähem.

"Hooajalisus on teaduspärast Saaremaa turismimajanduse üks suuremaid kitsaskohti ja selle olukorra parandamise nimel on aastaid tööd tehtud," rääkis Kristina Mägi. Ennekõike on üritatud hooaega pikendada erinevate üritustega ja Mägi sõnul tundub, et see taktika hakkab viimaks vilja kandma. Enne turismi tipphooaega toimusid eelmisel aastal Kuressaare tänavafestival, Vintage Kuressaare ja ka NOM-festival. "Külastajate arvu kasvule aitasid kindlasti kaasa ka aprilli-mai ilusad ilmad," arvas Mägi.

Kõige enam kasvas seejuures läinud aastal Eesti siseturistide arv. Neid peatus mullu Saaremaal isegi 10 000 rohkem kui 2018. aastal. "Kuna siseriiklike reiside puhul on teada, et reisiotsuseid langetatakse üsna spontaanselt, siis siin mängis eelmisel aastal võrdlemisi hea suveilm kindlasti olulist rolli," tähendas turismiinfo konsultant.

Mõnevõrra kasvasid siiski kõik lähiturud peale Soome. Saaremaa turismile olulistest sihtturgudest on suurima protsentuaalse kasvu teinud Saksa turg. Saaremaal majutatud sakslaste arv kasvas Kristina Mägi sõnul mullu 38 protsenti. 

"Teiste riikidega võrreldes on suurem kasv tõenäoliselt tingitud asjaolust, et eelmisel aastal müüs reisipakette Saaremaale üks suur Saksamaa reisikorraldaja, kelle kaudu tuli saarele 1000 turisti," märkis Mägi.

Kuressaare vanalinnas tegutseva Johan spaa müügijuhi Mario Sau sõnul jäävad nad eelmise aastaga väga rahule, kuna kasvatada õnnestus nii kliendivoogu kui ka käivet. Võrreldes 2018. aastaga oli neil eelmisel aastal külastajaid umbkaudu 25 protsenti rohkem ning kasv oli kõikide peamiste sihtturgude osas igakuine. "Kõige suurem tõus oli soomaste ja lätlaste osas," tõdes Sau.

Kui aasta lõpp oli maakonnas mullu üldiselt vaiksem, siis Johan spaas peatus viimases kvartalis võrreldes 2018. aastaga 30 protsenti rohkem turiste.

Aasta algas samuti kasvuga

Alanud aastale läheb spaahotell vastu samuti optimistlikult. "Juba jaanuaris oli meil sel aastal umbes 55 protsenti rohkem külastajaid kui eelmisel aastal," rõõmustas Mario Sau. Samuti loodavad nad klientide hulka kasvatada uue tootega siinsel turul, peagi endistes Meri hotelli ruumides avatava korterhotelliga Ö-Suites, mis peaks sobilikuks majutuskohaks kujunema peredele ja rohkem privaatsust soovivatele klientidele.

Johan spa müügijuhi Mario Sau sõnul oli neil juba jaanuaris umbes 55 protsenti rohkem külastajaid kui eelmisel aastal.
Johan spa müügijuhi Mario Sau sõnul oli neil juba jaanuaris umbes 55 protsenti rohkem külastajaid kui eelmisel aastal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Arensburg Boutique Hotellis kasvas majutatud turistide arv võrreldes 2018. aastaga 8,8 protsenti, kuid samas ei olnud kõnealune aasta hotellijuhi Terje Nepperi sõnul väga hea aasta, mistõttu tõusta oli lihtne. Peatänava remont avaldas tema hinnangul mõju nii 2018. kui 2019. aasta täitumusele. "2019. aasta lõpp oli aga edukas, hooaja pikenemisele andis positiivset mõju kindlasti soe sügis-talv," kinnitas Nepper. "Lumepuudus on alati toonud ka hulga Otepää või teiste taoliste piirkondade turiste pigem Saaremaale spaadesse."

Spaahotellide Meri ja Rüütli müügi- ja turundusjuht Urmas Pilt tunnistas, et neil mullu arvuliselt suurt muutust ei olnud. Mõningad muutused olid vaid rahvustes ning kasvas siseturismi osakaal. "Eks hooaja pikkus on meil ikka ilmaga seotud," rõhutas ilma olulisust ka Pilt. Tänavune kehv suusailm on ootamatult positiivselt mõjunud justnimelt Saaremaa turismindusele. "Sel aastal on tänu olematule talvele külastajaid juba oodatust rohkem olnud," kinnitas Pilt.

Nõnda oodataksegi alanud turismihooajalt aasta kokkuvõttes juba ette meeldivat üllatust. "Kesklinn on valmis ja linnas on veelgi rohkem tegevust Thule koja ja avatava WOW keskuse näol," sõnas Urmas Pilt.

Majutajad loodavad Rootsi liinile

Kõigele lisaks loodetakse mais algavate Stockholmi lendude peale. Ehkki mai kes-kel startival Stockholmi–Kuressaare liinil tehakse tipphooaja jooksul – mai keskpaigast septembri keskpaigani – üksnes 36 lendu ehk kaks edasi-tagasi lendu nädalas. 

Vallavanem Madis Kallas
Vallavanem Madis Kallas Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Samas on Saaremaa vallavanem Madis Kallas öelnud, et vald jätkab tööd selle nimel, et reiside arv nädalas ja lennuperioodi pikkus juba lähiaastatel kasvaks.

"Mais avatava uue Stockholmi–Kuressaare lennuliini valguses ootame kindlasti olulist kasvu Rootsi külaliste arvus," kinnitas ka turismiinfo konsultant Kristina Mägi. Mõningane kasv on Rootsi turistide osas olnud ka viimastel aastatel. Kui 2018. aastal jäi Rootsi turistide arv napilt alla 2000, siis läinud aastal oli see pisut üle 2300.

Samas ei looda Rootsist tulevatest turistidest n-ö kasu saada üksnes Kuressaares tegutsevad majutajad. Ootusrikkad on ka Muhu majutajad, nende seas Pädaste 

hotell ja Vanatoa turismitalu. "Julgen arvata, et enamiku turismettevõtete jaoks on paar nädalat tagasi jõudnud info Rootsi lennuliinist veidi uus ja positiivne üllatus ning eks paljud ettevõtted kaaluvad oma võimalusi ja kasutegurit sellest," ütles taluhotelli tegevjuht Timo Pärn

Kuidas õnnestub pakettide koostamine ja müük Vanatoa taluhotellis, on Pärna sõnul aga veel vara rääkida. Samas on nad valmis kaaluma näiteks Rootsist tulijate transportimist Kuressaare lennujaamast otse oma hotelli.

"Nii nagu ilmselt paljud teised maapiirkonnas asuvad majutusettevõtted," märkis Pärn. "Aga loomulikult toimetame Rootsi lennuliiniga seonduvalt edasi ka olemasolevate kontaktidega ning samuti oleme uute partnerite otsinguil."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles