LUGEJA KÜSIB: Kas võib nõuda, et töötaja teataks õppepuhkusele jäämisest 14 päeva ette?

Saarte Hääl
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Pexels / Marek Levak

Tegime ettevõttes puhkuse ajakava. Paar töötajat märkis sinna ka õppepuhkuse. Tavaliselt oleme töötajad lubanud õppepuhkusele, kui neil vaja, ehk mingeid etteteatamise aegu me järginud pole. Nüüd oleme olukorras, kus meil on palju kevadel õppepuhkust kasutada soovijaid ja tuli juurde üks avaldus, kus inimene soovib ülehomsest õppepuhkusele jääda. Nii jääks meil kontor tühjaks. Kas võime nõuda, et ta teataks puhkusele jäämisest 14 päeva ette?

Vastab Greete Kaar, tööinspektsiooni nõustamisjurist:

Tööandja koostab puhkuse ajakava, kuhu märgib üldjuhul põhipuhkuse. Puhkuse ajakavasse on võimalik märkida ka muud puhkused (nt lapsepuhkus, õppepuhkus).

Kui konkreetse töötaja õppepuhkust pole puhkuse ajakavasse märgitud, on tal võimalik esitada tööandjale avaldus õppeasutuse teatisega.

Seaduse järgi peab töötaja oma tööandjale puhkuse kasutamisest ette teatama vähemalt 14 kalendripäeva.

Samas tuleb vaadata ka pooltevahelist praktikat, mille kohaselt ei ole tööandja varem nõudnud, et töötaja puhkusele jäämisest 14 päeva ette teataks.

Kohtupraktika kohaselt ei ole põhjendatud selline tööandja käitumine, kus ta ühel hetkel aktsepteerib töötaja avaldust kasutada õppepuhkust varem kui 14 kalendripäeva möödudes ning järgmisel korral nõuab etteteatamistähtaja järgimist.

Seega antud juhul oleks mõistlik töötajaga läbi rääkida ja saavutada kokkulepe, kas töötajal on võimalik õppepuhkust kasutada hiljem, nt 14 kalendripäeva pärast.

Kui töötaja soovib õppepuhkust kasutada varem, ei saa tööandja nõuda 14-kalendripäevast etteteatamist, kuna pooltevaheline praktika on varem olnud teistsugune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles