Saaremaa aasta tegu on Rahu fondi käimalükkamine

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Foto: Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsus kuulutas eilsel pidulikul vastuvõtul Saaremaa aasta teoks MTÜ Vöimalus fondi loomise kohalike kultuuri- ja sotsiaalprojektide toetamiseks ning Saaremaa aasta inimeseks autoralli maailmameistri Ott Tänaku.

Mullu asutatud MTÜ Vöimalus kaudu toetatakse Saaremaaga seotud kultuuri- ja sotsiaalprojekte 100 000 euroga aastas. Fondi asutaja Kristjan Rahu on Saarte Häälele öelnud, et selline summa on plaanis projektidele jagada vähemalt järgmised seitse aastat, kuid loodetavasti tuleb fondile rahastajaid juurde ja selle eluiga kujuneb oluliselt pikemaks.

Vöimaluse esimeses voorus esitati 66 taotlust ja küsiti üle 700 000 euro. Välja jagati aga 51 416 eurot 28 projektile. Sügisvooru laekus kokku 89 projekti kogusummas 444 333 eurot, toetuse sai neist samuti 28 projekti kogusummas 57 607 eurot. Ehk siis läinud aastal süstis Vöimalus Saaremaale 109 023 eurot.

Saaremaa aasta inimese tiitliga tunnustatud Ott Tänak on ise enda kohta öelnud, et tema trump on elukool. “Mingitel hetkedel see on tundunud väga karm, et see nii raskelt tulnud on, aga ma usun, et kuna ma olen täna piisavalt palju tuld näinud, siis igasugused väiksed asjad mind nii palju enam ei mõjuta.”

Ajalehe Meie Maa omanik ja pikaajaline investor, maakonna ajakirjandusse panustaja ning Sõrvemaa toetaja Arne Pagil pälvis Saare maakonna vapimärgi. Pagil on sünnilt sõrulane, kes sattus ühes ema ja õdede-vendadega 1944. aastal pagulasena Rootsi. Just tema Sõrve juured olid need, mis Pagili Eesti taasiseseisvumise järel taas Saaremaale ja ajakirjanduse juurde tõid. 2013. aastal tunnustas Eesti evangeelne luterlik kirik teda aukirjaga.

Saare maakonna vapimärk antakse isikule Saare maakonnale osutatud eriliste teenete eest ja väljapaistvate saavutuste tunnustamiseks, samuti Saare maakonnale au ja tuntust toonud saavutuse tunnustamiseks.

Saare maakonna teenetemärgiga tunnustas vald ettevõtluse edendamise eest maakonnas laevatööstur Mark Muru. 

Tema rajatud Alunauti laevatehas pakub Ida-Saaremaal tööd paarikümnele inimesele ja tema toodangut võib kohata nii Euroopa riikide kui ka kodumaa vetel. Muru ise lööb kaasa Muhu merepääste seltsis.

Saaremaa aasta inimese ja aasta teo tiitel antakse aasta jooksul oma tegevusega Saaremaa valla heaks silma paistnud isikutele või tunnustatakse Saaremaa valla jaoks olulise tähtsusega ettevõtmisi.

Maakondlikke teenetemärke on välja antud 2016. aastast ja koos eile lisandunud uute märgikavaleridega on neid omistatud 26 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles